IT討論區(78)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
你現在聚腳於IT討論區
Quant位唔屬於呢個po既焦點 係呢個po問答入某行 明顯都係assume問緊dev/op/support位
Assume quant位不如assume埋茶水間呀姐位啦
讀code
我個討論焦點不嬲包埋swe,dev位
手哥同人隻揪 好睇
無話你唔包 話緊你包個out focus outside the scope 幫唔到手既quant位
大佬呀咪顛啦 直接做到quant位既人邊會上黎呢個po問架
fg有心有力做quant位既 一早問左quant fin同學r吹 做埋相關internship添啦
出黎做野想轉去做quant既 邊會一開波直接做quant架 又無domain knowledge又無拎返起本書咁耐 係都做quant dev作為踏腳石啦
其實呢位ching 我已經第三次有火花 我地見解上十分唔同
我考慮緊對佢自我冷靜期一陣 唔係話討論唔好 但係成本高過開心
而家就算當佢真係完全唔考慮quant只考慮dev/swe位我嘅說話同樣apply 到我不嬲唔是重點佢quant 唔quant位
而且你assume 佢出黎做野轉ibank更加要睇math同algo啦下話
咁我無野再討論了
因為我只係針對你#736後半既quant個part作回覆
前面每間公司用開唔同lang我完全無意見

不過你會發現C++比較多機會同高人工
我無expect佢轉quant 我只係論證緊一般黎講 即使最後轉quant都起碼要用quant dev做踏腳石
想知IT人,特別係寫program果推
真人辨論會點,講野係唔係好有論點好有說服力,口齒勁伶俐
唔係
咪同general一樣 實有啲人講野叻 有啲人窒
有prep過既野叻 無prep過既野窒
同意

不過都係口窒窒居多
有時成個apps 寫哂出黎,個programmer都未必流暢present哂 d 功能,用途到出黎

反而個IT Sales present 得詳細
十足個apps係個sales寫咁
共通野 即係正確性呀 main爛code呀 proper test呀 呢啲我唔講啦
C++係取其快 同其處於low level同high level之間
前者唔駛再elaborate啦 後者係因為C++都唔夠快 要用hardware 然後C/C++做driver角色

至於要識咩 主要係main C++爛code(即係有project經驗) 同埋computer architecture

當然亦都有可能間野用C++唔係為快 而係咁啱一開波on99揀用C++ 不過咁實在太on9應該唔會有人咁做
同問
Dart 呢,近排開始研究flutter dart
果然係高手
唔熟 但我睇唔到有咩killer scenario 可能我無咩關注佢
感謝回覆
垃圾 main緊垃圾code
真人會即刻講句sor,然後死返去打code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞