召集所有畫畫既面孔(25)

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
好耐無畫
好耐無畫

通常講得呢句野既人好快會就畫
各位巴絲用咩牌子繪圖板
新手求指教

ipad

Ipad pro apple pencil
講真 呢個價錢完全屌wacom 幾萬蚊嗰隻

巴打用緊咩app?
我之前上堂用黎打notes
到有日無聊買左支筆玩
咁就開始左畫畫

利申:新手

Procreate
好耐無畫

通常講得呢句野既人好快會就畫

我都好耐冇畫
又9畫下先

無所謂啦 呢個post黎黎去去得幾個人加一隻動物

咩動物

例如:極地__ __

好耐冇上黎 打機打到失曬蹤咁 畫都冇畫
[img]https://images.plurk.com/3TfIY4VPiJ4KpqCOVBoV.jpg[/ig]

巴打嘅上色風格係咪受石田西瓜影響
可唔可以分享下心得

正 配色好石田feel,如果人體同基本功好d就正

石田係咪畫喰種果個冇睇但我幾鍾意佢畫風
上色我 我通常都係求其pat啲顏色上去冇咩心得 一係下次上色試下錄片 或者比我上色啲筆刷你(?)
唉基本功長期覺得自己人體垃圾 但又好懶唔想去練 永遠畫啲直立人就算

好啊巴打
我完全係上色白痴
明明跟人d步驟做,但係次次都唔明點由上一步變到下一步咁

留名等睇
我都好鍾意石田畫風

畫開無聊畫
各位巴絲用咩牌子繪圖板
新手求指教

ipad

用緊macbook 想買塊板
各位巴絲用咩牌子繪圖板
新手求指教

ipad

wacom

畫開無聊畫

好耐冇見
各位巴絲用咩牌子繪圖板
新手求指教

ipad

wacom

我都有塊,$500幾入手好抵玩
各位巴絲用咩牌子繪圖板
新手求指教

ipad

巴打用緊咩app?
我之前上堂用黎打notes
到有日無聊買左支筆玩
咁就開始左畫畫

利申:新手

Procreate

好唔好用?
我用緊medibang paint

畫開無聊畫

好耐冇見

想問下大家無手感畫畫個陣會做啲乜?
屌你老母camtasia studio我錄完先同我講冇位條片冇save到
share下啲筆刷同用法算

描線用嘅 畫出黎係有啲雜訊一點點嘅感覺

上色用嘅 混色效果好勁 但佢透明度謎之好高 要有個底色油出黎先會好睇

btw我係全部野都係同一個圖層倒個底色(通常係背景果個顏色)就上色 冇分色 咁樣可以令成張野個色調都統一啲 同埋混色方便啲 其實只係純粹懶得分
唔知點形容的筆刷 我用黎加紅色箭咀指住果啲效果

加筆用 筆觸好硬 其實係平時畫厚塗用開果個

都係加筆用同埋平時厚塗用開 就普通嘅噴槍

不過呢種上色法我係畫塗鴉先會用 貪佢夠快唔使諗光影(全部都係求其pat隔離嘅顏色上去就得)線稿可以描得好hea(加筆同變左色可以遮住曬啲求其位)同埋可以光明正大pat個單色做背景就算
不過就係成張圖個明度?唔記得叫咩會好相近 成張粉曬咁 畫一啲身上面顏色差距好大嘅角色會變曬色我已經好耐冇用過純黑色

附上錄唔到片果張

圖層係咁樣 有時候會將線稿同上色合併先加筆 當然都係因為懶得分

我會訓教

我會訓教

咁早訓?
有兩個畫畫post
有兩個畫畫post

高登時代產物
動物台果個係我開的

查實臨訓真係鳩畫嘅最好時機呀嘻嘻嘻

查實臨訓真係鳩畫嘅最好時機呀嘻嘻嘻

agger
成日諗住訓點知靈感到 又冇得訓
有兩個畫畫post

高登時代產物
動物台果個係我開的

兩邊都有去
鳳巴咪係個邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞