召集所有畫畫既面孔(25)

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
想自學油畫係咪應該練一輪廣告彩水彩先?

學下素描先,顏料只係特性唔同

人樣素描最重要係咩?
我畫人樣通常都唔似

同問+1

同問

睇熟d嗰個人 但通常都係咁搞到我淨係敢畫望慣左既人

順便黎交下功課
BTW工口漫畫老師巴打個本鳥海我有睇過
真係好正
真係好正

jacob

順便黎交下功課

訓唔著
訓唔著

順便黎交下功課

最近病毒流行

各位記得做backup

順便黎交下功課

香港三歲神童畫家比賽展現才華
https://lihkg.com/thread/245468/page/1?ref=ios
https://lihkg.com/thread/245468/page/1?ref=ios

我啱啱見到都想po過黎
今日畫
今日畫

你地

唔通今日係JK日?

我啱啱見到都想po過黎

屌冇save到
屌冇save到

乜你唔係畫緊水彩
屌冇save到

乜你唔係畫緊水彩

我好多野玩
想自學油畫係咪應該練一輪廣告彩水彩先?

學下素描先,顏料只係特性唔同

人樣素描最重要係咩?
我畫人樣通常都唔似

同問+1

同問

睇熟d嗰個人 但通常都係咁搞到我淨係敢畫望慣左既人

試下答
要畫得似最直接係你對形體既精準度 呢樣野要靠大量既速寫訓練去提升觀察方法 觀察方法最主要既係整體觀察 去觀察整體 唔好陷入局部 例如你用一張人像相做素材 你一開始起人既輪廓既時候 你唔好只係觀察"人"既輪廓 呢個“人”既輪廓稱之為“正形” 要整體觀察 我地要比較埋“副形” 即係“人”既輪廓之外空白地方既形狀 除左正形副形比較 仲有點位比較 呢個方法就係字面上既意思
當你捕捉形唔係咁準既時候 其實都可以靠人物特徵黎補足你要靠感覺去畫 你第一次見呢個人 有咩感覺比到你 同你最熟悉既人比較 佢有咩唔同既特徵 例如 佢面型係正方形定倒三角? 佢隻眼同你呀媽有咩分別? 每個人一定有獨一無二既特徵同感覺 適當咁誇大有助你畫得似
最後 畫素描盡量個人同畫板距離要遠d 最好係放畫架畫 紙太近會好易陷入局部 影響整體觀察 起完一個初稿 成個人起身行後睇係似唔似or形準唔準 多數一遠睇就發覺有好多問題
真係好正

買左神風個本未
初來報到,送上半年前全盛時期畫的舊圖
請大家多多指教

這半年內退化了很多,
現在的畫是這樣的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞