[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(45) sem2繼續鬥請槍!!1001做咩又唔開po呀

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

歡迎各位fm bb,有咩關於space嘅問題可以喺道問
year 2同老鬼都可以幫手答

Frequently Asked Questions: 

1.點DEFER學費? 
打封英文解釋信 
加埋offer letter+經濟困難證明文件+留位費收據既copy 
交份copy去space院校就得 
帶埋所有文件正本比人check 
之後返去等通知 
詳情可以打去space問 
by梵高的星夜 

2.咩係天書? 
係KEC十樓,有每年不同科升大學的數據,包括公開試成績,GPA,IELTS,interview問題 

3. SPACE最伏係邊幾科? 
沒有廢科,只有廢人 

4. 常用連結
https://learner.hkuspace.hku.hk/

交學費、add drop swap科、睇timetable、apply locker、download notes、交功課、reference letter、圖書館book 房、睇/買transcript、 withdraw from study全部經portal入到

港大附屬學院成績驕人 是你首選

1/3升讀兩大
2/3升讀八大UGC

同學連SEM BREAK都不忘回校,手執書卷努力溫習,反映學術氣氛濃厚

關於killer......
唔少人都話space有killer,永遠榮譽太空人港英狗(戇鳩仔)咁講:

不過我自己咁睇,我覺得好多因素影響grade嘅,每個lecturer點都要派啲A+派啲B-,如果你嗰班多勁人,有對比之下你自然睇落差啲;相反你嗰班本身廢廢哋,而你水平又稍為高啲啲,assignment同present做得好啲,個A/A+自然袋袋平安。加埋出grade前每個lecturer比嘅grade都會微調,assignment A+final grade拉落A A-拉上A+都有,9分努力1分運氣,做好自己結果唔會太差嘅,唔對路咪add drop轉班囉。

唔好聽到人話某個lecturer教得好就狗衝(尤其中英文),入到去比成班英文啪啪聲嘅學霸堂堂屌打,出gdp嘅時候就欲哭無淚。某啲傳說中嘅killer無人reg,結果一個學霸都無,呢個就係你大顯身手嘅時候,多啲答問題問問題唔好怕醜,啲廢人一定笑鳩你多嘢講,你要記住平時分就係咁樣來,出gdp嗰陣你揸隻A佢揸隻B,睇下邊個笑到最後。同埋千祈唔好遲到同埋走堂,平時分執豆咁執,蘇州過後無艇搭,無咗呢10%話知你全部assignment A+ final grade都唔會上到A+。機會只係劉備勤力嘅人,做人做狗自己決定

*雖然最頂寫住「沒有廢科,只有廢人」,只係祖訓來架咋,EE(energy & environment)、AA(Art appreciation)、IPhil(Introduction to philosophy)呢三科係大伏,揀咗嘅自己睇路,drop科保平安

祝各位太空人早日返回地球

比啲掙扎!

I want you to 過三爆四
咩offer interview都收唔到 玩撚完
sem here
報埋year1結果咩都無 起碼俾個interview 俾假希望我
大家有冇識好多frd請槍跟住GPA好高?
dklm 我有個中學同學 sem 1 又請 sem 2又請
GPA好撚高
你老味仲成世界?
佢話為左升U不擇手段
好撚可悲 唉

asso其實係咁
gpa 高
理得你點得翻嚟
btw 個人唔認同 但理解
利申 廢物冇offer
Ching報左咩呢度唔講得 留tg 我搵你都得
報左bu cu hku嘅ba 結果咩都無 gpa3.6 原本諗住起碼bu都會有interview
Bu竟然冇搵你 唔係呀嘛
check過交齊曬 文都有交 定係偉中無幫我寄reference letter
應該無 check過曬 佢都有send過email叫我update transcript 然後都有收到後即刻update
個位Ching 咁高 應該唔洗嘅
無報 諗住原本dse個分都應該入到 所以剩係報左依三間 諗緊而家gap year定點
3.6都gap year
想問你地會唔會用grammarly premium版check文
唔關reference letter事 我都無但有interview
唔會 普通版就夠掛
有冇人知一個course攞到A range嘅人有幾多%? 點解感覺離A+ 咁遠...
Lm
2% 好似
3.6入hku cu中文有啲難
但照計Bu唔會冇interview 架 好多人都有
原本前個sem3.6幾 咪諗住報黎試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞