[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(45) sem2繼續鬥請槍!!1001做咩又唔開po呀

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
現代漢語語法嘅授課語言係咩
為咗幾個nds全堂講普通話咁濟
Nds唔識粵語唔關local事吓嘛
屌佢地唔識粵語關我咩事咩 我依家修嘅係普通話course咩?
阿sir又就晒佢地 classroom變Zoom 粵語變普通話 如果有個nds話佢鄉下嚟淨係識圍頭話阿sir係咪又要轉channel就佢?local識唔識聽都唔知 就算識都唔代表想聽㗎 30個學生 我當有5個nds 就係為咗呢5個人全程講普通話 咁嗰25個local呢
我都有一科淨係現代漢語 班入面又係有3個nds 好彩我呢邊好似冇你咁嚴重 廣東話>普通話
但係為左佢地而用zoom係真嘅
然後份open book test又係比佢地屈機
我見到有個成81分
好能傷心

總之一句:nds都係麻煩又大牌
不如叫佢地就我地啦
呢度係香港,講廣東話
唔識聽唔該自己學 唔好諗住黎到香港自己好矜貴
香港人係香港先最應該做最矜貴個個
屌 推呀
連啊sir都唔維護自己既語言
都話咗語言=身份認同
俾啲nds搞彎晒個中文系
有冇人覺得Modern Chinese Sharon派嗰份期中測驗極大workload 得嗰四日 又PowerPoint 又要錄音
做死人
如果local唔識普通話咁點
local冇話一定要識普通話
香港人只需要識廣東話
su可唔可以跟進下
唔識聽一係學一係唔好讀香港嘅書
香港中文系底線都比讓埋比佢地我真係無話可說
都係個句
黎香港唔該講廣東話
唔好同我講歧視
想人唔好歧視唔該尊重本地人同本地文化
你唔尊重我地 我亦都唔需要同你客氣
既然政府連廣東話都唔想守護
就由我地自己守護
唔該
尊重
Thx
點解local係香港都要比NDS欺負
打從回歸開始 個政府冇一樣係為香港人
殖民時期比人當做二等公民
而家冇外國勢力統治
依然係地底泥
多得中共嘅教育囉
造就一堆巴之閉唔輸得死要面又懶高人一等嘅劣質公民
走到落黎仲要惡過主人家
頭先8半現代漢語嗰堂,係咁普通話廣東話夾雜,雖然讓聽普通話啫,但聽到好辛苦
tg傾
偉中果然有mon po
我唔係批評指責阿sir啲咩 亦無意針對nds 大家都係求輕輕鬆鬆拎高grade 只係nds語言上的障礙同local無關

大陸上唔到classroom轉zoom ok㗎 對local都冇影響 橫掂都係第一次用 佢地有牆就下都好應該 但對於切身影響到自己嘅 我地就佢地 咁邊個就我地?呢個唔係老奉㗎喎有日nds話用唔到wts gmail 叫轉用wechat qq郵箱唔通local又要就佢地?
係嘅咁修普通話course係咪可以話我唔識普通話就可以叫老師用粵語授課?take course前搞清楚授課語言係學生責任嚟㗎下嘛
su連學費同離地gpa里兩單野都未理,點會得閑理里啲野呀
開唔到
SU都唔做野嘅
都唔知每年比$110佢地做乜
選完yo兩下就冇哂影
我真係唔知佢地識做乜
班柒頭淨係識選前去大com r票叫人投
利申投咗
我冇投
因為我都唔知佢地識做咩
咁公道講句佢地之前派口罩做得幾好既 . 雖然其他就無也做過野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞