香港奇撚怪嘅小朋友故仔書

328 回覆
17 Like 550 Dislike
做過小學,啲學生好中意呢本書 有啲係爭住買咁
未睇過內容,估唔到偏頗
王氏電子第三代 係咪王賢誌啲兄弟?

前面好似有巴打講過係!
雖然我諗咗好耐王賢誌係邊個
支那成日就話以前日本既歷史教科書竄改歷史教學生,而家呢個作者又做返同樣既野
Btw啲字搞到咁撚樣衰難睇 啲小朋友都鍾意 話抄老鼠記者都侮辱老鼠記者

利申睇老鼠記者已經係7 8年前既事

yes
雖然教科書同普通岀版社岀嘅故仔書係唔同
但你老味如果呢本書真係受歡迎
影響力真係可以差唔多
呢本書嘅字眼個要咁撚偏激
用字分分鐘衰過日本本教科書

題外話
真心覺得本書排版好柒
先唔講內容,
淨係講排版係會唔想睇
我細細個都唔中意睇呢類畫風同字
成本初中普通書咁 真係有細路中意? 咁on9
做過小學,啲學生好中意呢本書 有啲係爭住買咁
未睇過內容,估唔到偏頗

d小朋友又真係唔識,見有人嚟簽書就當正條友係大明星爭住買d書
唔該劃埋比d小朋友睇
睇下你個南海九段線劃得幾過份
等d小朋友判斷邊個國家係軍國主義

屌笑撚咗
呢個真
搞大佢,諗辦法send比日本同美國,話比佢地知共產黨成日妖魔化佢地

反而想知買呢啲書比小朋友既家長諗乜
東洋鬼子呢啲字小朋友學既咩

唔洗家長買
啲小學周不時都會有兒童讀物作家開talk
講到本書好搞笑好正咁
間小學就會買十本八本擺係圖書館
啲小學生就會仆晒去睇
洗腦一條龍服務

係!!!!
雖然學校有責任,
因為佢地唔審下d書內容先
但呢一於我都係覺得作者問題大d
日本夠會有呢d書妖魔化中國(唔係香港)
就算美國一樣仲會有白人優先既觀念灌輸小朋友
或者製造到中東人形象就一定係壞人
https://www.youtube.com/watch?v=9jiaI2AjlLI

佢個細路有自閉都算係一種報應
認真
冇家長睇完覺得有問題?
仲可以出到版,痴撚線

係嘅,
但人地國家都有呢類型嘅書俾小朋友睇,
都唔代表香港小朋友就可以接受呢種觀念嘅灌輸嘛
多謝咁多位留意件事
上面有巴打話本書得罪崇日狗
我唔知係咪話緊我
但我想澄清翻
我絕對唔係口中嘅崇日狗
我只係一個比較關心歷史同教育普通香港人
我係真心覺得本書咁寫好有問題
換轉寫嘅對象係邊個國家,
我都覺得好唔恰當

放心
五毛同d真心膠一見人企日本或者外國個邊就技窮,只識屌人崇日崇洋
但佢唔會考慮下就算真係崇,但點解中國都咁多人崇,但又好小見人話崇中崇華

支那化避無可避
一面話人地APA 唔啱,一邊就出呢d書。搬龍門搬到痴線
pish

我覺得各位唔好太貼住先,問過一個做緊小學校長既朋友,好多時學校買課外書都唔會本本都睇。佢地睇完一兩本覺得ok就會買成套。

另外我都草擬緊一封詢問信俾小學了解情況。
同日本右翼一樣, 個個國家都有妖化別國嘅作品嫁啦

我覺得各位唔好太貼住先,問過一個做緊小學校長既朋友,好多時學校買課外書都唔會本本都睇。佢地睇完一兩本覺得ok就會買成套。

另外我都草擬緊一封詢問信俾小學了解情況。

係!!!
所以我都覺得學校有責任,
因為佢地冇認真審過書。
不過我明教師工作量好大,
真係好難要佢地下下審哂d書
多謝你啊 !!!!
同日本右翼一樣, 個個國家都有妖化別國嘅作品嫁啦

講多次
個個國家都有唔代表小朋友應該睇呢d書同被灌輸咁嘅思想
都唔代表我地可以唔理
推上國際新聞
痴撚線
當年反國民教育就支持
呢本咁撚洗腦的野又唔反
連登仔logic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞