香港奇撚怪嘅小朋友故仔書

328 回覆
17 Like 550 Dislike
(我唔知應該開係乜台,所以開係到唔好見怪 )
too lomg唔好don't read
是咁的,
我就有幫小朋友補習嘅,
個小朋友同我講有本故仔書好好睇,
係香港人畫嘅,
之後就俾我睇啦。
唔知係我個人保守定點,
我覺得成本故仔書都好撚奇怪。
本書內容大概係講有個島俾人霸咗,
主角一行人去搶翻個島翻嚟。
但故事設定如下,

我見本書係2014年岀,
可能個作者真係好撚「愛國」又點啦。
但釣魚台主權件事根本未有定論。
我問個小朋友睇完有乜感想,
佢同我講覺得d東洋人好衰個首相好衰。
我覺得成件事好似不斷係到妖魔化作者口中嘅東洋,
令d小朋友潛移默化地討厭呢個地方。
呢d書係香港真係可以岀俾小朋友睇?
嘩屌咩書嚟
煽動種族仇恨嘅書,最好遠離小朋友,如果唔係好容易扭曲佢哋嘅價值觀
連風格都要抄其他小朋友書
曲到直
嘩屌咩書嚟

負皮係俾本垃圾書
嘩屌咩書嚟

乜鳩南山七小福 咁蝗嘅個名
煽動種族仇恨嘅書,最好遠離小朋友,如果唔係好容易扭曲佢哋嘅價值觀

我有即刻教翻個小朋友書入面嘅嘢唔係真,教佢唔好撈亂
但我覺得如果本書真係咁受歡迎咁多小朋友睇嘅,
我真係驚會影響d小朋友

好似老鼠記者

好似老鼠記者

屌我初初都以為小朋友介紹老鼠記者我睇 點知係本咁嘅書
留名
內容仲要故意highlight好多負面詞語
係咪呢兩本

係咪呢兩本

當d小朋友覺得本書嘅公仔係英雄嘅時候,佢地就會信
加倍進餐
真心,我好支持小朋友由細就學歷史,學時事。
但咁一面倒咁偏激嘅內容,
我真係唔覺啱小朋友睇。
大佬個目標擺明係小學生,
小學生根本未有能力去分析呢d內容啱定錯,
只會見到書入面邊個角色叻就信邊個。
真係好影響小朋友思想

哩啲真係純粹由細煽動種族仇恨,就好似以前煽動猶太人有幾可憎一樣
加倍進餐

呢個位又幾撚有創意嘅,
但見到下面嘅「日之國邪惡首相」,
我真係笑唔撚岀
痴線

哩啲真係純粹由細煽動種族仇恨,就好似以前煽動猶太人有幾可憎一樣

我覺得個意圖唔止抽水咁簡單,
仲要曲到咁直,
連我9歲嘅學生都知影射緊釣魚台嘅時候,
成件事好易變一種洗腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞