我覺得自己之前係入左邪教 (4)

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
異類古箏老師洗腦未成年學生 唆罷學生一成年就離家出走

現時追蹤脈絡:
1. 老師的真實個人資料(名﹑背景等)
2. 搵緊囡既家長聯絡方式

1. 背景:

正確啲黎講,依個係有關一個玩精神控制﹑心理操縱術既古箏團既故事,
少女古箏團」裡面仲有小圈子﹑互相監控﹑群眾壓力等等;個老師懷疑有妄想症,其真實身份仍待追查。

樓主大概2013時係屋企附近一間琴行報古箏班,就咁認識左依位徐老師,前後跟左佢差唔多6年:

2013年仲係好正正常常咁上堂,因為漸漸熟絡加上老師好健談,於是上堂時開始互相交換生活動態,相處到好似朋友咁;不過教琴既時間佔大部份。

2014年,透過樓主一直同佢講過既心事,捉到樓主同家人不和既弱點,加以發揮,令樓主開始質疑及敵視父母,講既說話:「其實你父母唔係真正既愛你,佢地生你出黎係為左多一個家庭成員輪公屋」﹑「你父母根本就唔識得尊重你」﹑「你父母明顯偏愛你呀哥啦,咩都比哂佢」之類。

同時間,開始不斷提一啲會改變你價值觀或自信心既話:
「依家大學生泛濫,賺唔到幾多錢,好似我教古箏又買到名牌先叫特別,靠技術唔洗死讀書(讀書無用)
「依家有啲女人過得咁慘係因為佢地無本事又嫁得唔好,貧賤夫妻百事哀,比著你會唔會搵依種男朋友/老公?你真係想窮一世?(釣金龜)
「公屋人之所以係公屋人,因為佢地唔上進,佢地抵死,抵一世住依啲地方(貶低公屋,令樓主自卑)
「你屋企人比幾多零用錢你?有無比錢你去周圍旅行?踩地板之旅咋掛?(眨低家境,令樓主自卑)

2015年打擊樓主自信心到某個地步後,開始普及樓主有錢人同佢(老師)自己既生活係點,佢自己既私事講得好多,可以話係洗腦既全盛時期。課堂基本上唔再教琴,大部份時間吹水,就咁比樓主彈下譜再指點一兩句,等樓主自己翻屋企練。話自己不斷吹水係因為樓主練得唔夠,唔想聽樓主黎琴行練琴比佢聽。

2016年樓主已成年,更加離間樓主與家庭的關係,係樓主同佢傾訴既時候煽風點火。又結合下啲時事話題﹑自己既故事,去令佢既說辭變得更有說服力。依一年,老師係琴行內建立左一個叫「星音古箏團」既小團,比佢啲學生一齊練琴同傾計,但同時特別優待此小團內已答應加入佢自己建立既「少女古箏團」既成員(送衫﹑瘋狂稱讚﹑叫佢地Lead住星音古箏團內既人......)

2017年恰好樓主個陣同屋企人幾乎鬧翻,眼見有幾位琴行團員都加入左,自己都決定加入因為老師話只要加入左「少女古箏團」(非琴行範圍),佢就會幫我脫離屋企人並改寫人生,同時團隊可以幫到我好多野,例如建立自信﹑增加見識。

年末草到一筆錢離家出走,無再係琴行學琴。與同是琴行「星音古箏團」出身既一位「少女古箏團」團員一齊租屋。開始半工讀既日子,並完完全全地接觸「少女古箏團」內既人。

2018-2019年,各種變態經歷已記錄於3個Post之中。

樓主已退出左一段時間。
樓主明白自己當年年少無知又見識少,
就咁比依個奇奇怪怪既老師呃到係蠢。
可以話樓主抵死又好﹑蠢所以比人呃都好,
可唔可以幫幫忙搵翻啲離家出走女仔既家長
麻煩各位提供多啲線索,
唔該哂!

BELL姐好索
BELL姐好索
BELL姐好索
追左三個post終於起到老師個樣
咁嘅款都扮成功人士
PUSH

發覺自己除咗推po其他咩都做唔到
樓主得閒記得上水報平安!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞