我覺得自己之前係入左邪教 (3)

1001 回覆
89 Like 1 Dislike
會唔會係多重人格障礙?
單純從呢張相個笑容睇佢應該好自信
推推推
半夜醒咗瞓唔返追哂三個post,我諗我大概會咁樣分析徐老師嘅背景同心態⋯

1. 背景(夾雜着啲真話嘅大話先係最動聽):
*堅係識古箏,堅係有牌,堅係上海乜春野學院畢業
*但查實際遇唔好,事業唔順利,冇特別優待冇贊助,冇朋友,冇特別優待(同經常FF嘅相反)
*Concept:每一次同囡囡們講自己嘅好都係對自己嘅immediate reward,相對,每一次囡囡們崇拜佢回應佢模仿佢扮嘅ideal self,都係等同大巴大巴車落佢個actual self度。咁點樣先可以令自己唔好沉落去呢?就係不停地投入好多時間、精神、心力落去囡囡們上。
所以樓主好多時候確切feel到佢嘅上心都唔係完全係假嘅,因為佢心理上同經濟上都需要你地。

2. 錢嘅用途:
*最初:實際生活上嘅支持
*發展:原來好多囡囡們都會落疊,完美地令佢可以毫無比較、毫無壓力咁用古箏賺錢同滿足心理缺陷,形成好穩固嘅comfort zone
*高潮:錢係呢個時候係一個證明,令佢可以貼近佢喺囡囡們心目中嘅自己,仲可以真實地打造高質生活(雖然佢尻咁亂買,冇taste可言⋯)

3. 同粒核心Bell嘅關係:
*情意結&投射:徐老師係Bell身上見到自己嘅影子,包括真實嘅自己同理想嘅自己。
(慘慘豬影子:覺得自己同Bell一樣都係鍾意古箏,一樣又有啲天份,明明好想覺得自己唔錯,但偏偏屋企冇人認同自己,冇人錫自己,attachment, secure同intimacy都出事)
(吹出嚟嘅影子:較好嘅外型,更好嘅家境,外向開朗,有朋友,有人關心同偏愛(佢本人照顧阿Bell)),
=Loop: 對Bell好—> Bell 好—>感覺好似自己好
=補償心態/自我防禦,否認自己嘅經歷,係Bell身上行多次
(心態:我差嘅特質Bell都有,但係有人錫佢對佢好,我都可能有人會一樣咁對我)
*實際功能性:Bell應該係三核心裏面最得力助手、最吸金助手(董事又係佢,飛去買公仔又係佢,出席表演又係佢,顔值代表又係佢)

4. 小結:
*所以我都有諗,成個少女團結構,其中一個最大嘅重點係Bell,佢係最滿足到徐老師嘅心理同收入,拉唔拉到佢出嚟好關鍵,不過情況唔樂觀。

5. 個人隱憂:
*如果徐老師同老公同阿囡嘅關係OK,睇怕慢慢佢心理依賴都會側重返家庭度,因為以上所提及嘅所有人,得佢個女先係完全屬於佢,受佢控制,咁樣嘅壞處係,少女團就會越嚟越趨向純利益功能,佢可以玩得越嚟越冷血。

*佢係咪食啲咩精神科藥物我都確定唔到,聽落似係鎮靜劑同安眠藥佢有機會啪得多啲。佢講嘢九唔撚答八同腫下腫下個方面,有啲似食咗一段長時間藥嘅schizophrenia client

6. 苦口婆心mode:
*請樓主妹妹唔好再對佢有一絲嘅體諒同留戀,冇錯,佢曾經十分關心你,對你十分好,但一切唔係基於佢覺得你好,或者愛你,佢只係滿足自己心理缺陷。
*有一句說話好赤裸,你未來慢慢感受下,你屋企人可能對你好差好刻薄好賤格好仆街,請你質疑佢哋愛你嘅方式,但係少啲質疑佢哋夠唔夠愛你,或者佢哋可能會因為你變好咗進步左,感覺好似愛你多左,好似好現實,因為佢哋都係人,但永遠唔好忘記,係你最初嚟到呢個世界上嗰陣,佢哋愛你,只係因為你係你。

再推大家要認住
出現了!!!!!?
一向都好自信,話自己係最醒目﹑最完美﹑最成功。
你諗既野幾Make sense
至於最後一段,我依家已經明白左每個家長愛既方式都唔一樣。

以前細個睇《小孩不笨》已經明白左依個道理,
可惜輪到自己時,比人教唆就走唔出個局。

由於上堂時間好多時都係到吹水,
所以我周不時會同老師分享自己既生活,
包括同屋企人之間經常有矛盾同磨擦。

老師聽完就會講:
我地父母會咁樣對我地係因為唔愛我地﹑
父母唔係為左我地著想﹑父母唔會尊重我地之類
一開頭可能無乜野,但當翻到屋企又同家人產生不愉快時,
就會確信老師所講「父母其實唔愛你」既事實
唔出奇,但都可以理解。
華人興護短,咩「大義滅親」有幾可會存在?
OMFGG巴打肯放出佢搵到既相已經好好,
起碼大家可以認住老師個樣,
千祈唔好入局
佢算唔算係psychopath定係反社會人格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞