我覺得自己之前係入左邪教 (3)

1001 回覆
89 Like 1 Dislike
要咩相?
我有我同佢地既合照,同埋證明到我曾經係團員既證據。
樓主 你頭先話你好大壓力又嘔咁
你而家點呀?
同你地一齊個段時間係我加入團以黎最自在快樂既時光,
亦好高興認識到你地,
但果陣神神化化又勁Bitch既我真係將依啲關係整到Real mess-up
老實說,我都唔知當時既我諗緊乜

我依家諗翻起都好難受,
就咁Hurt左一班關心我﹑幫助我既朋友同同事
而且一切已成過去好難挽回

識你之前就已經被洗腦至少兩年,
希望你依家可以重新認識我
接觸學員
讓他清醒
再合力指證這種邪教式傳消式洗腦行為
講翻逼我借錢單野先,
好似係經過依件事我先漸漸地醒

團裡面所有人都知我退左學,
而且係因為瘋狂打工賺錢黎比屋租﹑學琴錢﹑分期等(山窮水盡)而退學。
無人為我婉惜過或者關心過我有無唔開心或者點,
或者諗下計幫下我,
反而落井下石

因為退埋學,生活只係得翻打兩份工﹑學琴同埋同依班人見面,
我心裡面係非常壓抑同迷茫。
當時同兩個室友兼團員講左句:「唉生活好苦,我想養貓開心下。」
佢地當時都表示唔抗拒,甚至都幾鍾意貓,
所以我同佢地傾得幾開心。
當然只係一個諗法,無可能實行得到,
因為我已山窮水盡

轉個頭唔知邊一個將句說話帶左比老師。
就算我只係戲言,可能佢地覺得養寵物要經過老師同三核審批,
所以就上報左上去,結果引黎左一場思想教育。

又係差唔多既情況,
七﹑八個人同我坐左係TKO pizza express,
一堆人講左一大輪野之後,Bell講左段最震撼我心既話:

「你仲有閒錢咩?養得起貓?
你想養貓代表你仲有錢,不如幫助下團員呀P,
由你去借今期30K學費比佢。

反正你地都成日向我地借錢分期(我有拒絕過分期買單車,不果)。」
我聽完真係得啖笑,以為佢講笑,因為眾所周知我係無錢先退學

點知大部份團員都用眼神攻擊我,
三個核心更係短時間內不停重覆講:
「你借定唔借,快啲借。」「人地連書都讀唔成啦,靠你筆錢喇。」
「快啲答我地啦,你想點呀?」

簡直不可理喻,我自己連書都讀唔成,
你仲要我拎辛辛苦苦打工賺翻黎既錢去供人讀書?
呀P有手有腳唔識賺錢讀書?
忽撚左?
果一刻人格同尊嚴都燃燒左,老實說我幾想反枱,
但一諗到得罪左佢地無好結果,
結果就假意答應(口頭),
最係當然無借到,
幾個月後退左團。
班女真係痴線
明挑樓主機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞