[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(44) 太空回水之sem2繼續鬥請槍!!!!

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想睇佢搞gay 叫人豬豬
1/2
1 history
2 好似cards
咁我寧願個位ching揀2
屌 1個個真係唔知點形容
China 就係讀緊中史
Eric lai
利申 讀2,輕鬆A
intercultural communication上堂會幾fun下,上年上嘅時候lecturer都有重點講啲concept,最尾A-左。但要攞A,科科都係要認真努力過先有可能
1. 咩都有可能嘅 跟住落嚟啲sem要生生性性啦
2. 最緊要睇你自己對邊個有興趣喎
或者轉個問題 上到U你想讀邊科
Eg. BSc Major in Biological science/ environmental science/ food and nutrition science
中間啦 以前Sem1唔爭氣
因為佢唔會去cita教?
係讀d咩?
類似啲溝通時嘅文化差異,令到唔同國家嘅人除左語言障礙仲有文化同思想代溝,中間有therapy去解釋下有啲咩差異,係咩引致同點樣去解決同減低歧異,佢上堂會俾片我地睇,將日常生活嘅例子去解釋therapy。

尼科有mid term但無exam ,同埋有一份movie review 同一份essay,最尾有個gp project。

essay同group project會要求運用啲therapy,我記得上年個lecturer係鍾意你可以運用多啲實質例子去解釋therapy同埋要身分帶入 e.g. 你係旅遊發展局嘅成員,依家要做啲嘢去促進旅遊業,你就要代入入去係諗做嘅目的(唔好講得太表面,要講例如話有咩數據顯示香港旅遊人數有少少下降趨勢,所以為左仔吸引多啲人所以我啲研究尼個題目同提出原因同解決方案)同擺多啲方案example去講點做,咁樣佢會比較容易俾高分,我上年就係咁,project俾左at least80分
希望大家可以攞個靚grade入u,所以俾啲tips要讀嘅人
想問如果80 係乜grade 啊
學霸係唔同D
A range
啱呀 hku nursing都入埋 果然係特別嘅
佢上年話其實啲lecturer會連埋其他cc會睇個年嘅學生嘅成績拉curve,but around 80好似已經係A,但我individual essay做得太差,所以先得A-
唔係la,主要係我幾鍾意尼一科,所以幾有心去讀
點解甘似中文綜合。。。
興趣行先
伏極都有個譜
揀咩major主要睇你興趣
主要係你year 2係hku 上堂嘅major一定要有A,如果有A hku接近一定收你,但如果無A/A- grade,上年有人cgpa 3.8x above到8月都未有offer
好可憐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞