[PS4/PC] Monster Hunter World: Iceborne [390] 最緊要係身體健康

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
就咁睇輸出都有好多種類既: solo競速打法,打團甚至係wiki rules好多種打法, 再者每種武器對每隻怪都相性唔同唔好可以就咁一句輸出就一概以論講邊樣最高
同埋岩岩打其實唔洗理咁多, 搵件自己岩用岩上手既武器就好
到你打得耐有興趣先再研究下點樣先快都未遲, 現階段真係唔洗咁功利
如果要拎鬥技全a嚟講,除咗可以用太刀嗰啲任之外,咩武器組合係最易拎
剩係試咗迅龍嗰個任都覺得難
黑狼鳥屈墜機流打算啦佢走位仲快過小明
蟲棍軟化嗰個應該就唔係bug,軟化係計打落去個下,你會發現當隻怪瞓係到,部位太細(多數係頭),軟化個時蟲棍唔係下下都打得中,所以因為呢個計算方法,蟲棍應該係唯一一把最多要3次先可以軟化成功嘅垃圾武器

斬味短過雙刀片手,軟化又要3次,又要熱機,傷害又無突出。

琴日買左把斬斧唔識用 ..
雖然輸出好爽 不過唔識玩
你高估我了巴打,我輸出快既意思係-好快打到一套輸出我盾斧係起完手就要收刀 完全接唔到技, 0輸出
迅龍我同個同學刷左兩日先A到5分01秒
我錘仔佢雙刀
要攞A真係好需要迅龍配合 佢飛黎飛去好L麻煩
同埋要狂撞牆+騎一次
鏟仔新手lm
片手有升龍爪
雙刀有擒龍爪
兩招都可以一次軟肉質
但係蟲棍招空爪就唔得
蟲棍爪完一共要扑五下定六下
當中有兩三下miss就變成要軟3次先軟到
倒地弱化 經常miss
可能撳多幾下○仲好
初期盾斧超解輸出唔算突出,
玩榴彈, 砲術去唔到 5, (而且比起世界, 瓶爆發又下調左)
玩強屬性除左冰之外無把突出,
capcom咁改法就係逼你一定要玩好斧mode,
本身盾斧個設計理念就係「變型」
劍mode=牽制, 斧mode=輸出
但斧mode從來無人用咁滯 (超解可以由劍派生, 嚴格黎講都唔算斧嘅攻擊)
所以冰原就多左斧強化,
一套二解 > 高解打弱點,
所需時間差唔多, 但比起超解更高傷害
到打到赤龍嘅強屬性斧, 輸出能力更加會爆發性上升
對啱屬性嘅超解每瓶 2xx~ 31x
呢個時候玩斧強化又得, 玩超解又得,
先係盾斧嘅完全體
搞完一大輪野輸出仲低過片手
榴彈玩唔到超解係因為榴彈爆炸傷害實在太低
炮術5既效率又極低 出黎冇用
我而家玩榴彈盾唔帶炮術 純玩紅斧
強屬我反而覺得ok 尤其是冰同火
火盾打溟波同冰咒好爽
所以個6%嘅人都唔知做乜鳩咁有愛
但斧mode 斬果陣好慢 又冇盾。巴打們點玩 係咪都係狂收刀
最 on9 嘅係榴彈個設定,
超解輸出唔夠強屬,
連斧強化個時間都短過人,
榴彈: 12秒一瓶
強屬: 18秒一瓶

屬性基本上除左龍之外把把都好好用,
火屬如果走返去打爛輝嘅話一瓶 4xx, 超爽!
期待佢 4月回歸
係真係好撚型
上網睇人玩真係型到震
到自己打就
斧mode係怪倒地先用
正常係打大解
要臨機應慢,
小硬直 > 劍打 1~2下 > 盾突
盾突個派生時間超級長,
可以睇下隻怪做乜先決定用高出力 / 移動斬 / GP / 迴避

中硬直 > 斧 > 斧變劍
2下都有 GP, 而且攻擊力唔低
斧攻擊個距離好長, 甚至乎比眼見稍為長

大硬直 > 斧 > 二解 > 斧變劍

倒地 > 斧 > 二解 > 三角 > 三角 > 高解

而家嘅盾斧好玩在嘅地方就係,
無論咩場合都有對應嘅方法,
唔駛一味淨係等機會超解 / 鳩解
睇人打鬥技場真係學到好多野

打黑狼鳥
https://www.youtube.com/watch?v=yVGr0KxdXPw
試下上youtube睇下啲太刀bug片
仲爽
雙刀點出一下軟化?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞