曾有抑鬱症/情緒病嘅你 點走出嚟揾工?

128 回覆
33 Like 3 Dislike
做保安,發成日夢都得
有冇人有adhd/add
一直有食緊藥返工。聽日有個同事走,個仆街文件部個阿頭想要我做埋條友個份。本身我要處理我部門阿頭啲文件已經多,而且啲嘢已經可以做足一日,問題就係要我做埋另一個部門啲文件已經超過哂一日嘅工作量,屌你老母我真係精神崩潰,依家想辭職又唔撚得。
都係講接受啦,接受自己既脆弱
慢慢走番出嚟,唔好諗到d野太差同唔好諗咁多
食藥就沒咩用,雖然我依家都食緊
相信科學既話某d精神病係源自腦分泌失調
咁咪食下藥囉,不過主要靠自己
利申:思覺失調過,依家好地地,唔洗驚咁多啦
同樣情況呀,好明白
巴打做邊行?定係公司啲人唔ok?

我而家轉咗行無咁辛苦,不過暫時成績麻麻,有時都會覺得自己好無用
不過都係靠同朋友講,抒發下,費事又發作

有咩要同屋企人/朋友講,唔好收埋喺心
lm
我用New age 身心靈嘅方法幫自己走左出黎
都諗緊可以點用d 靈性療癒幫人
有無人有興趣試?
留名圍爐
搵乜撚嘢工啫,依家要攬炒,要全民失業,大家都搵唔到錢呀,如果唔係講乜撚嘢攬炒啫
Lm

抑鬱症 5年
我27, 長期有睇醫生食藥覆診
前年自殺過入咗醫院一個月
之後到而家都差唔多一年冇做嘢
個人做咩都冇乜動力咁 胃口亦麻麻
以前都會睇書睇電影睇動畫 依家乜都冇動力
雖然而家想搵工但我知好難
而且搵到工又驚自己做唔長
雖然屋企人仲未催我但都已經覺得自己好失敗
Same here bro
呢排好難搵工呀巴打
過埋疫情先
我屋企人都無催我搵正職
唉,我明,仆街梗有一個喺左近
我本身易病,有次重感冒休息咗兩日,第三日低燒番工,之後吹下冷氣又高燒番,但都被人屌我,明明我無做錯嘢,砌我生豬肉 之後真係唔撚想做,過咗weekend,星期一就遞信 (本身都準備辭職,但提早咗)
番工自問好盡責,仲做多咗,但從來無人appreciate,只會不停塞其他人嘅工作俾我,然後夾硬屈我,真係覺得自己好無用,人生好無意義
所以巴打,辭職係啱架,就算賺到錢,無咗健康,真係唔值
我而家做緊散工,算係自己生意,雖然暫時搵唔多,但點都好過打工
其實情緒病同高血壓一樣
雖然做運動、傾心事可以改善到症狀
但都要睇醫生食藥先可以治本
部分情緒病同腦部分泌失衡有關
要靠藥物調節翻
就好似身體高血壓就要食降血壓藥
個效果係其他自然療法係代替唔到
要改善,第一步係睇醫生
如果同醫生A唔夾就搵另外一個醫生B
唔好怕,打個預約電話,帶你啊哥試一次兩次先
最多唔適合就唔覆診
你試下上iherb或者Amazon訂d對mood support/positive thought/concentration有幫助既藥 例如聖約翰草之類 比佢試下先? 呢d係草本supplement 無藥咁傷身 如果佢情況唔係太嚴重既 可以試下有無用先 如果都係無用 真心 要睇醫生 好既醫生係會幫你開到適合你既藥 幫你恢復返正常狀態令你工作生活可以維持到
本身唔係咁嚴重 所以照搵,照返
結果開始轉差
變左返個陣都會忍唔住發作 一係就死忍
唔敢同同事講
依度多唔多人有同同事講自己有病?
利申:驚恐症
呢啲野只能夠靠自己
想問 思覺失調係咪一定有幻覺或幻聽

利申 有病 但唔肯定係咪思覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞