曾有抑鬱症/情緒病嘅你 點走出嚟揾工?

128 回覆
33 Like 3 Dislike
之前番工番到好唔開心好辛苦,成日都覺得自己好無用,就算盡全力,都唔會有人欣賞,夜晚會無啦啦爆喊,有時甚至覺得自己生存都無意義,呢個狀態維持咗幾個月

好彩嘅係,我有同兩個朋友講,都係多得佢哋聆聽,我先至叫做捱過咗最艱難嘅時期

上年年尾辭咗職,而家算係freelance散工咁,無咗番office工嗰種壓力,情況係好咗,不過要面對收入唔穩定嘅壓力,所以有時都會發作下,之前同個朋友講話我不如死咗去算,嚇親佢 (後來冷靜番)

其實自己知有問題,但暫時算控制到,如果真係搞唔掂,可能都要見下心理醫生

結論:
1. 要同一啲會耐心聆聽+會俾有用建議你嘅人講 (我自己就無同屋企人講嘅,唔想佢哋擔心,總之搵你覺得適合又信任嘅人 )

2. 自己要嘗試調整心態 (我自己都知好難,發作起上嚟會越來越頹,完全提唔起勁,係要時間同埋上面講嗰樣囉,有人分擔下鼓勵下)

樓主同你哥哥都要加油!
D對白又幾有意思
'爛牌有爛牌嘅打法,愈爛嘅牌愈要畀心機打'
'摸咗幾年好牌,摸幾次爛牌有咩所謂,總有一日會好嘅'
好值得借鑑
係呀 爬極都無欣賞 香港地又大把奴工
一樣呀 巴打!
我都考緊CFA 想令自己有D寄托
但係我LV 2 上年FAILED 左 今年6月黎過 (有無心得分享)
非常同情,我係過來人。
我在大學,因為有情緒病,同d 同學唔夾同比人吓。
你阿哥應該係抑鬱,呢個病會成日亂諗野,責怪自己,冇哂動力做野。
我就係咁,仲要抑鬱同驚恐夾攻。
以前睇過臨床心理學家,但冇乜用,個腦d 化學物質失衡真係好難用自己力量通。
大學畢業後,去左睇精神科醫生,唔駛一個月就通番好多,表現好左,有自信左,有效率番好多。
雖然有d 底層性格問題仍有待改善,但真係有效。

有人話好貴同難斷藥,我可以話benefit > cost. 財務黎講,人生的錢財就好似discounted cash flow。你阿哥宜家做唔到野,但藥通到的話做番野的話,會多番好多未來cash flow, 一個千幾二千蚊藥費係值得。

我可以話我心理性格問題一定多過你阿哥,天生內向自畀,我都得,你阿哥一定得。
仲有宜家d 藥少左好多副作用,正常冇咩事,只會係最初期(一兩星期)辛苦d
其實就係多啲嘅陪伴同支持
唔好摧佢/ 太想佢快啲「好返」

佢需要被理解

肯行山好好呀
有咩活動叫埋佢一齊參加囉

同埋旺角朗豪坊有個叫Y.E.S嘅中心
係政府起嘅
叫咩青年就業起點
有好多免費嘅堂可以上
只要佢未過30歲

俾多啲資源佢
等佢感到有力量

如果佢冇自殺/ eating disorder傾向
或者未洗睇精神科醫生住

無所謂心理醫生㗎

但有心理學家、輔導員等
如果佢好需要同人傾吓
有啲NGO會提供免費或平啲嘅心理輔導

利申: 讀緊輔導master
真 講得好好
多謝你鼓勵
我都知道要改變自己心態,會keep住俾心機
讀書讀到抑鬱
qui咗 搵工自動好返八成
一年搵5/60萬,不算太多吧
但返工好大壓力
又話者如果我無病發,真係生存得算比上不足 比下有餘
雨傘咩事咁大改變
連醫生都未睇有排搞
打hea工適應再轉
窮 窮到無飯開就自然要搵野做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞