曾有抑鬱症/情緒病嘅你 點走出嚟揾工?

128 回覆
33 Like 3 Dislike
代我哥開po
佢29歲人 學歷唔高 轉過好多行
本身中學都叫開朗會同人打下波 笑下嗰類人
但雨傘打後就無份工做得長 經常失業

慢慢成個人變到好自卑內向
同個人經常無拉拉好似hang 機咁
活咗係自己世界入面咁發呆
搞到連係親戚度打工都做唔到

呢1年半我地都叫有俾好多空間鼓勵下佢
佢都有似有改善下
個人肯出户外行下山
但係睇得出佢個人都仲係自卑同溝通能力有待改進

想問曾經有過情緒病嘅你地認為點先可以行出嚟
同埋身邊嘅人可以為你做咩

*屋企人鼓勵極佢都係唔願踏步 搞到宜家家人都好頹好燥底
有冇睇醫生?
先接受自己係有情緒病先
唔好覺得係咩大問題
心理嘅野都係一種病

加油💪
同問
工又搵極都冇
就算搵到又做得唔開心
賺番黎嘅錢又買唔到快樂
好似點都冇意義,唔知你啊哥係咪都咁諗
不過你啊哥至少身邊有你地鼓勵
留意吓Jordan Peterson
佢有講吓人生嘅意義
臨床心理學家
講嘢有時好中
仲有本書好出名 希望樓豬屋企人可以揾返啲方向
佢唔肯睇 覺得貴 佢知自己有問題 話靠自己就得 我地講過有政府嘅睇 一來無理由咁大個人重逼佢 二來怕有record 揾工唔好 同啲藥搞到佢更遲頓
多謝 我都希望所有受情緒困擾嘅人都可以find their way out
same
好多年無做野無睇醫生
唔知點先走到出黎
睇左果本the Road less travelled 先

心理學家寫嘅

認識左自己 就會有勇氣同有方向去改變現狀
係我角度睇 佢人生真係再無咩目標同意義
我有叫佢做義工 但佢嗯咗我就算 似份人對咩都失去興趣 對生活提唔起勁 行屍走肉
佢同屋企人有透露過想自殺
但實際會自殺嘅人根本唔會講 所以佢真係好想人關心佢 但啲行為又推開晒人咁
真係好彩佢身邊仲有一兩個朋友無離棄佢
我睇下有無中文版 佢英文好屎 多謝你 我會youtube 揾下有無啲片睇下先
同你阿哥同一情況
目前都係on99咁 個人攰到乜都唔想做 出去一陣都覺得攰
長期依附係張床
捉佢去睇醫生
講堅
親戚係過來人
傾好耐都搞唔掂 仲話要自殺
個腦hang 咗係要食藥先得
仲要覆診
好返 可能有時又再發
又捉去睇
家人朋友支持一萬個重要
中文「少有人走過的路」
與其話想自殺不如話由一開始冇生我就最好
自己都頂唔順自己,又拖累其他人,如果冇出世未winwin雙贏囉
睇私家
唔會有記錄
你話你成家都想幫大佬
咁又肯唔肯負擔醫藥費?
私家精神科醫生睇一次預千幾
岩岩睇時會密啲
半個月睇一次
情況穩定會慢慢拉長覆診期

講真,你地咁樣拖法
你大佬走去自殺就後悔
應該多啲換佢角度去睇 嘗試了解佢嘅困難同唔開心
食藥唔一定能夠解決所有問題 尤其是環境因素控制唔到 佢其中一個難處可能係會俾人歧視 而屋企人唔理解
宜家我諗住 會打去查詢"心睛行動"好似係輔導機構 又唔太貴 如有需要再睇私家 之後上面有人推薦嗰本書應該都會買嚟同佢一齊讀下 再每個星期抽時間逼佢落街陪我做下運動咁
希望你都一齊同我地努力下
要時間康復 如果未ready唔好逼佢揾full time 做d lightweight d既工作慢慢適應正常生活
唔好迫佢,可能佢向前行幾步之後又會突然退後,佢都控制唔到,
屋企人最多只係可以唔好畀咁多壓力佢,當佢一般人咁看待,
但係始終要靠佢本人努力先可以令病情好轉
我都似你呀哥留名學野
可以試下喺佢興趣方面入手俾佢拎返啲自信同認同先,可能佢仲意打波睇波嘅睇下佢有冇興趣打下文或者整下圖,開個page同啲人傾下波經,得閒又讚下佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞