曾有抑鬱症/情緒病嘅你 點走出嚟揾工?

128 回覆
33 Like 3 Dislike
或者叫佢喺屋企睇youtube學煮飯
可能係好簡單煮意粉個啲先
時不時讚佢好食,有進步
又同佢傾下煮食經,起碼多樣技能先
呢啲嘢咪就係一個專業醫生去find out
唔通我地吹下水又分析到樓主哥哥乜事咩
臨床診斷係有必要㗎
呢個方法好似有風險
好易入咗點解我出親野都冇人理嘅?嘅方向
我都係。份份工做落都唔超過幾個月。
覺得係自己太脆弱,又好任性辭工。
有藥食好緊要
巴打住邊區?google打「精神復康 」+地區名,可以搵到附近ge精神復康中心幫佢,會有社工跟進病情
樓主哥哥未必信任其他陌生人 可以的話由佢信任的好朋友嘗試慢慢搵多啲線索 唔好一下子就迫佢去睇醫生 迫得太緊會適得其反
的確係 外圍因素控制唔到 萬一冇人理 個個已讀不回好難搞 會有失落感
華人果種相處文化搞唔掂抑鬱

你做唔做到西方果種攬頭攬頸 LOVE YOU 前LOVE U 後

讚對方做唔做得 我敢寫包單99%亞洲人都唔識

叫你阿哥接受現實 可能佢潛意識都好響往西方果種人與人關係
無奈係亞洲文化入面   有D野無就係無 唯有降低自己要求 唔係只會更痛苦 儲夠錢走人算
利申: 身同感受 可能你阿哥都係咁 不過你都唔會直接開到口咁同佢講架喇
會唔會佢向前行幾步之後 遇到解決唔到嘅困難 所以返樹窿例如有人蝦佢 而佢冇屋企人講 大家又唔會理解佢背後原因 就指責佢
諗起成廿年第一個鼓勵我嘅人係一個外國人親戚
動物同伴可以24小時陪住
認真 搵醫生
搵個醫生診斷點解會有抑鬱 跟住先知道可以點幫佢
點維持生活?
職業兒子?
唉 成日都有呢種感覺
人生好難
到底點解我要世界上
就算文化方面同外國唔一樣
但出走下 去一個無人識你既地方重新開始
都係一種辦法
同你一樣
講話想自殺其實係求救緊 take it seriously
唔好覺得咩: 真係想自殺就自殺左啦/佢想要關注
真係實行咗就後悔莫及
心理上嘅病係真係一種病
唔係話唔開心咁簡單 可以靠自己調節就搞得掂
真係要睇醫生
就算啲藥搞到佢遲鈍都好過繼續惡化落去
巴打如果有需要可以睇以下呢間
診金唔算太貴,500-600一次,搵
楊醫生,但係要留意番佢星期一先會係度
http://www.mentalhealth.com.hk/

利申: 有抑鬱兩年幾, 食咗藥兩個月
真係要睇下私家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞