汽車用品店員,你問我答 (5)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
水潑跳得好誇張,除咗去油膜仲可以做咩?茶啲WD40落水潑潤滑有無用?
以前D人教用2B鉛筆畫一畫對水潑

唔小心tun後 hi到壆 磨成咁
有冇方法整到冇咁顯眼?
樓豬入咗廠take care
加油
樓主身體健康呀
巴打早日康復
樓主身體健康呀
有無鍍膜車房推介
咁多位巴打,我想問下美光金裝,ultimate同 nxt tech wax 三隻蠟膏有咩分別?
或者有冇其他牌子蠟膏推介?我想試幫架26打下蠟,主要係去蜘蛛紋同想令身啲
巴打Take Care
係咁咦搵啲補油筆補返算啦
仆街, 見落雨費事洗車, 而加架車好似有D黑色雨漬食左落層臘度
想問下如果唔想又拎架車出去打臘, 可以買咩清潔表面?
蜘蛛紋最好用研磨同拋光去除
打蠟最多遮到少少淺啲嘅紋,深啲都遮唔到
而且唔長久
黑色車做左鍍膜,用乜洗車水洗好?
巴打沒事的 身體健康
精神!
落鍍膜果塊布係咪無得洗,一定要扔
我係透明嗰啲水漬整唔走
黑色水漬係車漆都work?
樓主搞咩 小心身子
睇返 chemical guys 官方洗車教學
佢話 citrus wash 本身就係用來清重度污漬同埋可以清舊蠟
https://youtu.be/9E3HpxzrGo8?t=35

如果根據呢段片,勤先車日常用 mr pink 應已足夠
citrus wash 應係預你架車耐啲無洗或好污糟時用
官方 citrus wash 嘅介紹片係用架聲稱四個月無洗過嘅 tesla 來示範
https://youtu.be/Qh3EMXhKje8

不過如果當你打算重新上蠟,清一清舊蠟都係一件好事
樓主個網無咗香蕉噴蠟、應該係邊搵到

家係用其他噴蠟好啲?
巴打,我琴日洗完車抹乾咗之後用咗soft 99隻去油膜,但發覺塊玻璃都係好似好多水漬,之後去多咗兩次

跟住我用咗chemical guy去水漬嗰枝,最後都有水漬,冇再搞落去

請問我下一次係咪要正常程序洗完一次之後,用chemical guy去玻璃水漬,直至清好再用去油膜嗰枝?係咪通常用一次都清唔走哂水漬?
架車會比車房大做三重蠟+鍍膜,之後想自己洗車洗鈴

有乜野係必備?想上來執藥咁執個package

地盤有高出力無限大水喉,免水乜乜果d唔需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞