汽車用品店員,你問我答 (5)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
你係元朗馬田個巴打?
你可唔可以 whatsapp/fb hi 多我一次
有無賣蒸氣機?
Sor 無
買左架二手車
但中間個後視鏡換左係cam個D
覺得好唔可靠
請問自己換返傳統嘅鏡困唔困難?
唔難好易
車貼紙點mit 痴左係玻璃位
反而想知有冇d電子後鏡係可以show後車cam當輔助泊車
整熱佢先
有,
後波 cam right? 不過多數要師傅裝, 同埋出車機多,
咩係出車機

純粹短車換長車怕唔習慣車尾太長

架車又舊 裝電子鏡應該最平最方便?
想問下邊條吸水毛巾最吸水一抺就乾
中控台
但係同時又駁埋前cam
拆左係咪要買個新車cam
咁你拆左本身係 cam 既後視鏡.....
之後又想要個 cam.....
當然係要裝返
即係部車播歌個部機
亦都有係獨立一個 mon 仔放司機前面
https://www.amazon.co.jp/dp/B07WGXNBSB/ref=cm_sw_r_cp_api_i_zbGxEbEYR28FD
諗緊買呢隻 後cam純粹有個細mon仔比我睇下屎忽位到未都夠

不過唔知普通行車時間塊後鏡係反射定係都係播mon
啱啱買咗架二手車 想問點樣清車入面浸香水味同埋車頭玻璃有啲蒙
美光支 Scratch 2.0 可唔可以用其他產品代替
見你個網無賣
架車有臭味可以點?
1) 抹乾淨成個內籠,窿窿罅罅都要清乾淨
2) 地墊拆到就拆出黎洗
3) 洗一次冷氣 + 換冷氣隔
4) (呢個唔一定要做) 用車用除臭彈炸架車一獲勁
5) 搵一個風和日麗太陽猛又熱既日子,朝早 10 點鬆 d 就揸車去沙灘 (例如屯門黃金海岸) 泊 3 - 4 個鐘錶位比佢曝曬,去食個 lunch 行下~~
呢啲電子鏡太陸好興
叫流媒體後視鏡
你關咗機佢係一塊普通鏡 (所以你唔著電就可以當普通鏡用)
開機就可以選播前 cam 定後 cam
有啲可同時左右畫面前後 cam 出晒
仲有啲係行 android ,基本做到 tablet 做到嘅嘢
上網播片都得,但揸緊車咁搞好一來危險二來犯法
三來驗車應過唔到,所以要安裝我會裝可以隨時裝隨時拆嗰啲

中控又好,呢啲鏡又好
要做到入後波時轉泊車鏡的話要駁線去後車燈
大部份電子後視都有泊車鏡 mode
你上手留落嗰個好大機會都有
如果你入後波時無跳去泊車鏡
好可能只係後車 cam 無駁信號線去後燈
駁返就有機會出到
呢啲嘢搵師傳搞啦
好詳細

但好似好多都好易壞 半年左右就會唔入電?

我上手係日本激安買個隻半年就唔入電所以想換左佢
之前買左野,點睇到自己有幾多積分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞