汽車用品店員,你問我答 (5)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
邊隻最好?

推泥海綿係咪要連清潔劑一齊用?
巴打 我想問下如果bumper揩到柱而柱身嘅油漆落咗bumper,有冇邊隻粗蠟可以磨走佢
around 1400~~1700
你可以試....唔肯定
架車大洗一次先, 再用黎 keep 係 ok 既
我賣緊 Chemical Guys lor
美帝 brand 唔係大陸野,
係洗左車之後用
用個陣加少少洗車水 (中性)又好, 泥膠 lube 又好, 要滑住去
隻隻粗蠟 for 你呢件事都係差唔多, 有咩用咩
我見 02 都用到 wor
試左先
唔該曬
飛?
揸得快
哦個個飛
btw 岩岩訂左個地毯佬
車內入面啲制同扶手甩皮好痴笠笠,可以點搞
OBD 只係個插口及平台協議
至於 OBD 錶或其他 OBD 工具能否用在某架車上
除咗睇 OBD 制式外仲要睇件嘢夾唔夾架車 ECU 嘅程式
用一個簡單例子
同一件 USB 工具
即使 USB 制式同部電腦完全適配
但都可能插入 windows 機用到、插入 Mac 機用唔到
又或者插入 win 10 用到、插入 win 8 用唔到
問題唔係個 USB ver 唔夾,而係件工具同個 OS 唔夾

坊間一般 OBD 工具如果唔係講明專車專用嗰啲
都係盡做到最包容性、support 最大路車款
所以大部份情況只要個 OBD 插得入都會用到
最多無咗某部分功能
不過就算同牌子、同型號、同年份嘅香港車都有機會 ECU ver 唔同
所以總有例外

我就中過招
其他人揸同我揸同牌子、同型號、同年份嘅車、甚至比我更舊年份嘅都話用到某 OBD 工具
但我自己就用唔到
甩皮定溶膠
應該係溶膠
去日本城買支橙水抹
09Porte係咪無HUD用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞