汽車用品店員,你問我答 (5)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
要用咩洗
有無用品介紹?

同埋想問埋
推泥海綿值唔值用用
係咪連埋其他去鐵粉一齊去效果好d

唔該
我係撞凹咗 表面摸上去凹凸不平 首先用水砂紙磨翻平滑先(由240、400、600、800號)由細no.開始磨到大no.(而水砂紙係五金鋪有得買,我買一大張A4size先3$) 有啲人會磨到去1500號
跟住先再補灰、補灰我係啲汽車用品鋪買、
而樓主間鋪可以買soft 99補灰嘅用品 我諗兩者用法都係差唔多 都係用個膠刮咁嘅野 逐少逐少咁一層層塗落去凹咗嘅位置 一層乾咗先再塗上新嘅一層
而每次塗上去嘅厚度
佢建議就係2mm 我覺得實際都係差唔多
而一開始磨平滑咗嘅好處就係 你補灰果陣啲灰會貼服啲你凹嘅位置
如果呢個步驟你太心急一次搽太多灰上去 佢就會好似有個小水泡咁 乾唔透 你要吉穿佢再等佢乾透咁
之後到你補灰補到同本來車漆差唔多厚度(建議可以厚少少、因為你之後可以磨翻平)
之後等啲灰完全乾透 呢個時候你補灰個位表面會凹凸不平
你再重複一開始嘅步驟用水砂紙由細no磨到去大no
(所以你買一大張水砂紙都有好處)
磨到表面平滑喇、點為止平滑呢 就係你摸上手同你隔離正常車漆差唔多滑
之後你等佢乾(因為你用水砂紙磨完佢會濕)呢個乾嘅過程就好快嘅姐
跟住就拎你支補油筆出黎(記得對住你車漆顏色no.黎買、唔好諗住靠自己鳩估)
細嘅傷痕就用牙籤或者好撚幼嘅水彩筆(我用this)
大嘅就可以買補油筆嘅時候 買埋轉駁補油筆嘅噴罐,
或者你亦都可以直接係網上一間鋪直接配翻你隻色嘅噴漆
之後開始噴/塗三層漆上去
呢個步驟亦都唔可以心急要薄薄地一層層搽/噴上去
而每層之間亦都要等佢乾透再上(我果時每層等15分鐘等佢乾)
之後再等車漆完全乾透、呢個時候表面又會凹凸不平 又要重複再用水砂紙磨到平滑(記得!呢個時候要小心磨走埋你噴上去號油漆、過度研磨會磨到得翻底漆/底鐵) 跟住再用粗蠟同拋光蠟去磨到佢變翻光亮

有幾樣野要特別注意:
1.用水砂紙流出黎嘅水同埋噴油會整污糟你周圍、最好搵報紙 皺紋紙之類痴住你唔想整污糟嘅位置
2.補灰同噴漆都要逐層薄薄地上 同埋每層之間等佢乾
3.要花大量時間去整、有錢都係出去比人搞好過

附上樓主教學Link: https://www.hkcarproduct.com/車身花痕修補/
想請問已經用左soft 99果支glaco同埋果支強力油膜清潔劑後,開水撥果陣有一幅幅一條條白色水痕係咩意思?
sor 真係冇, 最平都要 $2XX
我原廠同 Shell
之前比過出面既車房....
睇返車cam 片佢拎左我部車去送貨
咁300內有邊款推薦?
要用咩洗
有無用品介紹?
https://www.hkcarproduct.com/?product_category=&s=headlight&post_type=product

同埋想問埋
推泥海綿值唔值用用
Yes!
係咪連埋其他去鐵粉一齊去效果好d
soft 99果支glaco
邊支
係唔係抹唔乾淨?
thanks
我原廠成5000幾
Shell 啦
算係咁
有無話咩偈油好d
洗車鈴同呔有無乜介紹?
唔同牌子嘅推泥海綿係咪無咩分別?
推之前係咪都要沖走d屎先?
飛既唔會問我
唔飛既 Shell 啦
Carpro 同 Chemical Guys
2 支都中性同勁
Carpro 會變紫色, 不過臭
Chemical Guys 唔變紫色, 不過香
甘如果保護條呔,用美光,牛魔王定soft99會好啲?
冇意見
冇用開
洗左車先推
有去柏油/鐵粉就做左先
唔同牌子當然有分別
想問絲絨座想笠個皮套落去,會唔會好on9
wtf
唔會
不過比人拉過皮都係6,7000
想問下擋風玻璃有石仔痕花左可以點搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞