《女朋友全家變咗隻蛋》(6)

1001 回覆
1148 Like 4 Dislike
1正評=1贊助

只需要撳下正評,就會令小弟多一分喜悅,寫出更多文章正皮係食糧!

感謝各位支持

鐘意可以推薦下俾朋友睇

Post(1):https://lihkg.com/thread/1814988/page/1
Post(2):https://lihkg.com/thread/1823437/page/1
Post(3):https://lihkg.com/thread/1826933/page/1
Post(4):https://lihkg.com/thread/1830393/page/1
Post(5):https://lihkg.com/thread/1841325/page/1
—————————————————————————————
上回提要:

原本一心諗住殺上教育營,但係計劃似乎被對方識穿,早已人去樓空。

但喺宋文德嘅計謀下,成功反跟蹤重生會地址。

大家準備一睹主教真面目。

——————————————————————————————
可以讚好/follows下小弟得閒會放下日常生活嘅嘢

my ig:maksyut20030164

my fb:https://www.facebook.com/%E5%A2%A8%E8%AA%AA-1417494148490607/

紙言:https://www.shikoto.com/authors/2208.html
——————————————————————————————
【重要資訊】

神器

八方鏡:能夠抵擋及回彈「紅目」光線的影響。

八赤勾玉:吞下八赤勾玉者,身體和心智將會發生詭異的變化。

八赤刀:能夠斬滅魔物,釋出業火的日本武士刀。

古物

紅髮繩:當兔子人出現附近,髮繩就會自動收緊,提醒危險的存在。

鼠盤:老獵人的尋兔工具。

求導袍:偽裝成重生會一員。
「重生會」資料:

《紅神目詠歌》

「赤日赤日紅神目......」
「我等願意奉上眼......」
「我等願意奉上耳......」
「我等願意奉上臟......」
「赤之天、赤之海、赤之山,我等正向你祭拜......」
「請你於逢魔之時紆尊降臨......」
「敬畏的神明啊,原諒我等祖先饕之罪,我願將凡世之羔羊饋贈」
「赤目赤目紅神目......」
「我等願意被召入樂園......」
「赤神赤神紅神目......」

《洗髓儀式》

「權斷之室,樂園之匙

破蛋重生,換予純潔

不吃喝煙火,不悲樂人間

洗淨記憶,追求悟道

四十四者,成十四者」
武肺背後嘅第三次世界大戰:諜戰丶生化戰丶經濟戰
https://lih.kg/1854117
「咁快手搞掂埋條友先,無手尾跟。」泉叔將目光移到重生會導師身上。

「等...陣!我唔應該就咁死......我仲要見證「樂園」嘅來臨......我仲要享有永生......我仲要......我仲要......」導師口中默默唸道,對於自己嘅死亡不敢置信:「我係被選上之人啊!!!」

「被選上,要死亡嘅人?」我拎住八赤刀,抵住佢頸側。

「既然係逃避唔到嘅結局,何不靜靜咁承受......」沅彤拎出一條索帶,冷冷貼住導師頸喉。

「可以得到痛快嘅解脫,就係我哋對你嘅恩賜。」泉叔亦拎起獵槍,將槍頭塞入導師口腔入面。

重生會導師流露出驚慌嘅表情:「我...我唔會......唔會...真係......」

「你會,死喺到。」宋文德走上前,淡然地說:「世上唔存在任何永生嘅樂園,死亡後只會係一片漆黑,一片寂靜。」

「唔得呀!!!」導師極烈反抗,不斷搖擺身體:「我唔死呀!!我唔會死呀!!!」

「求其搵個郁手,反正我哋四個隻手......都已經沾咗血。」泉叔上一上膛,說:「但我唔想為呢條友,哂一粒子彈。」

「嗚噫......!等陣!我可以講你哋聽任何事情!!!!我唔想死呀!!!!」喺死亡面前,導師總算認清事實。

「你仲知道啲咩。」宋文德問。
「我知道「靈水」嘅合成方法!需要到「兔子血」混合、「彼岸花」掩蓋靈魂嘅氣味、仲有「靈魂蛋」去釀製,咁就可以做出長生不息嘅珍貴靈水!!!!!」導師彷彿珍惜緊自己仲可以講嘢嘅機會。

「你呢個垃圾配方無人想知,無人想飲。」泉叔回佢一句。

「淨係得咁多?」宋文德問。

「我仲知道「洗髓儀式」進行嘅方法!」導師大喊。

導師一咁講,大家都將焦點放落佢身上。

「講。」我說。

「將...將靈魂蛋......放入靈水,再用細微嘅火煮燙,直至到靈魂重生。」

「就即管驗證一次。」宋文德去咗教育營倉庫拎木柴,喺房入面即時鑽木取火。

火一起,再加上少許易燃嘅乾草。

導師盯住微弱嘅火焰,心裡面好似有點兒焦急。

火一生好,宋文德就將其中一隻復活蛋,即係導師所稱之為嘅「靈魂蛋」放入僅存嘅靈水中,再放落火上煲。

「要煲幾耐。」宋文德問。

「時間長短各有不同......」導師答。

默默嘅等待。

一小時後。

當宋文德探頭入去罈子望嘅時候,隻靈魂蛋經已抵受不住高溫而碎裂,血紅暗淡嘅液體亦都外流,融入於水中。

並無所謂重生一事。

「可以殺咗佢。」宋文德見到咁嘅情況,就毫不猶豫地說。

果然,到最後都係呃人。
Live
「紅神目大人!!我為重生會爭取到最後一秒時間!!!!!」導師睜大眼睛,仰望天花板:「請你以後一定要將我重生!!!!!俾最終嘅歸屬我!!」

「嗖──」沅彤用力將索帶紮到佢頸喉上。

我同時用八赤刀喺佢頸上一抹,就似街市小販幫雞隻放血一樣。

喺床到休息咗陣嘅泉叔,則再次拎住獵槍塞入導師嘴巴,但今次再無留手。

「呯」煙絲、血花一同釋出。

本來仲苦苦掙扎嘅導師,下一秒就變成無靈魂嘅屍體向前倒臥。

大家見到「重生儀式」只係個騙局後,都沉靜咗陣。

直至,沅彤打破沉默:「佢哋喺葵涌工業區?」

「係,都停留咗一段時間。」宋文德再望多次手機。

「我印象嗰到係工廈區嚟。」泉叔戴返好頂鴨舌帽。

「直接過去?」

「搵個地方再準備好啲嘢先,今次預計入面會有唔少信徒。」宋文德望望錶,依家晚上八時正:「我哋清晨四點出發,嗰陣應該係對方最低防範嘅時間。」

擬定好行動時間後,我哋就一齊落山,雖然天好黑,路好暗,但有佢哋三個喺隔離,唔知點解我就有一股信心,可以繼續向前。

喺車上,我暫時唔返郊野嘅鐵皮屋,因為大家要補充一下物資之餘,仲要醫下肚。於是,我哋去咗沅彤家族嘅地方,中環嘅一間古董鋪。
居聞間鋪係佢阿婆留俾佢,所以佢唔係太子女,直頭係老闆。

晚上十時半,我哋喺佢鋪頭門外落車。

久違地返到市區,有種格格不入嘅感覺。

沅彤間古董鋪叫做「蘇氏」,面積都幾大下。入面擺放住嘅,都係我叫唔出名嘅古董文物,都係比較日式、中式嘅古董。

「隨便坐。」沅彤用鎖匙開門。

「幾闊落喎。」泉叔望兩望就手多,喺到摸人啲青瓷。

「你哋要準備啲咩,我出去買。」我企喺門口。

「你出鬼咩,隻腳今日先俾人咬完嚟。」泉叔說。

「我去。」宋文德同意泉叔講法。

「你去鬼咩,你厭個腦仲未用夠啊。」泉叔又說。

「咁我去。」沅彤喺檯面放好嘢,就準備出去。

「你坐低啦,一陣間有警察經過以為我哋喺到打劫啊。」泉叔再說。

「......」

「我去啦,火酒、繃帶、天拿水、手套、索帶,仲有冇?」泉叔行出去鋪外,問。

「仲有脆香雞翼餐加大,可樂走冰,轉扭扭薯條。」沅彤說。

「吓?」泉叔完全聽唔明。

結果,我哋最後要寫低張紙俾阿泉叔,等佢去買需要嘅嘢返嚟。
而我就坐喺間鋪嘅倉庫,俾阿沅彤幫我洗一洗傷口。

「啊......」我咬緊牙關。

「痛?」沅彤問。

「少少...」

沅彤都真係純粹問下,問完都係用正常嘅力度去處理我傷口。

「平時成間鋪......你睇哂?」我說。

「婆婆走咗之後就係。」佢答。

「你家人呢。」

「走咗。」

「唔好意思。」

「唔係死咗嗰隻走,係真係走咗隻走。」

「點解?」

「我阿媽佢好似受唔住婆婆咁,喺生咗我之後,就拋低我俾佢照顧。」沅彤轉念一想,說:「不過唔怪得佢,我阿婆從小就要我接受唔同訓練,相信我阿媽細嗰都一樣。」

「難怪......你咁聽你阿婆講,原來係佢養大你。」

「我嘅職責,就係將八赤刀交俾有需要嘅人,再等佢使命完結之後,將佢收回。」沅彤望住我。

「然後放喺古董店?」

「歸還到日本嘅熱田神社,將佢永久封藏。」

「嗯。」

「政,你覺得,你配用依把刀?」沅彤問。

「我......」

未等我諗完,沅彤已經講:「相信得你最有資格拎住,咁係因為得你,擁有想要守護嘅人。」
好多文
留名
金拱門 真心咩
新po
新post lm
唔夠喉
福喜雞
Live
Lm
lm
沅彤食金拱門扣晒分
Lm
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞