喺日本Amazon有99%嘅賣家都係大陸人

254 回覆
1030 Like 5 Dislike
push
唔係啲咩大茶飯,學生時代學人賣下手機殻咁
不過自己衰冇咩恆心,加上俾人惡意舉報就我收咗我皮

間癡線公司,辭咗職,但手尾好長,到而家都仲煩緊
多謝關心
幫推
其實仲有個簡單D既方法, 係睇review, 假review越多, 多數都係大陸seller
假review有幾個特徵:
5星REVIEW, 好詳細, 長篇大論咁
有片/圖
如果一心想買日本貨, 又見到好多呢D review, 咁就小心D, 有得避就避
賣手機殻係mercari賣啦,依個app好似係日本好hit wo
同埋比人惡意搞應該可以同CS講,佢地一睇果個account之前做既評價再對比你之前其他客既評價應該分到

但你最後話要整VISA所以要叫日本間公司唔知幫你搞咩手續。但你又話一同佢講依個手續佢就知你搵到新工,咁最後點呀
btw,間痴線公司post咁快就完有啲可惜
我入職果陣的確係未有iphone, 我老了
唔明點解可以慳到VAT。你件貨係日本又好、英美又好,係係果個國家賣點都要比VAT架。點樣可以skip左銷售稅增值稅

同埋樓主話樂天開店要比保證金,咁係咪樂天多數都係日本鋪頭同可靠啲呢. 但樂天個介面真係

利申:鍾意網上各國買野,玩左1年到
方便可以tg交流學下野
https://t.me/pick6767
有用post
FBA要VAT, 你係香港出貨就散件係唔使VAT, 做local倉會俾VAT, 但唔會報足
即使FBA有AMAZON睇住盤數, 其實都係有辦法避到VAT, 有D大陸SELLER就係直接填d 大seller 既VAT no.落自己度, 當然, 你盤生意唔可以太大, 如果唔係人地盤數真係會對唔到.
樂天同AZ 其實都好可靠, 因為AZ對SELLER係嚴重苛刻, 基本上個客一投訴, 差唔多100%都係俾個客嬴, 當然, 咁樣係有代價, D野會貴D...因為賠既錢都係打返落成本度..樂天要俾保證金, 但都係保證金啫, AZ你爆鍋paypal都凍結埋你
係購物論壇好多人都話Amazon其實超多大陸seller,所以除左sold by Amazon 其他我都唔敢買,如果件野真係好抵/ 想買既但只有FBA都可以試下。但賣家直寄就真係唔會買。

PayPal, 如果網店有一定會有呀。其實唔明點解外國冇一家類似支付寶既公司做得起。PayPal真係太幫買家啦,有時明係買家玩野都咩野做唔到,商家應該好多都唔gur, 想有另類選擇,但唔知點解好似就係做唔起
巴打玩開網購?定係網上賣野?

但FBA由Amazon送貨,我諗出左事、有問題Amazon都會回水快啲
日本Amazon 原來係貴版淘寶...
除左paypal又真係冇其他可以代替,但paypal fee 都越黎越貴
FBA 同 FBM 最大分別係FBA 係無痛退貨,你買返黎話唔鍾意都可以退, FBM 咪問要同 seller 周旋一輪先退到囉,同埋FBA 係包貨係包得好d 既。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞