喺日本Amazon有99%嘅賣家都係大陸人

254 回覆
1026 Like 5 Dislike
認真,如題,
日本Amazon入面啲賣家,
絕大部分都係大陸公司/在日大陸人留學生。(99%係有啲誇嘅不過都差唔多)

喺阿里巴巴低價買入,寫幾句日文,
就可以喺Amazon,扮晒來佬貨/日本貨咁高價賣出。
實際上同你喺淘寶買嘅嘢係一模一樣。
你以為自己買到好嘢,
大陸人喺到笑你傻仔咋

平時日講夜講要幫襯黃店,抵制淘寶
點知原來日本Amazon網購其實都只係貴版淘寶
點解要比貴幾倍嘅價錢,買假幾倍嘅貨???

不過呢個po目的
唔係叫你唔好再幫襯日本Amazon
而係
想你學識分辨賣家係唔係大陸人

因為假如賣家係日本人,
賣嘅貨亦係genuine日本貨的話,
我相信俾貴啲都係值得買嘅
唔識日文嘅巴絲都可以跟住做,巴絲們賞面的話可以試下

打開你想買嘅商品畫面,zoom埋去睇下右邊紅筆圈住嘅框框

留意每個商品,Amazon都一定會清楚列明

呢一件貨賣家係邊個
負責出貨嘅又係邊個

例如呢到寫:
この商品は、源之都会社が販売し、Amazon.c o. jp が発送します。

源之都会社就係賣家。
Amazon負責保管同運輸。

基本上初心者如果睇到如果運輸唔係Amazon.c o. jp的話就可以byebye,
因為成個過程中件貨冇經過Amazon手,
件貨係咩狀態Amazon都冇保證。同你喺carousell買嘢一樣咁高風險,運費又貴到hihi

如果運輸冇問題,就要click落賣家名起佢底

喺呢個example,
源之都会社,聽落個名係咪好和風好有信心呢?

點知現真身,仲核突過粗口

不過!!!咁唔代表你要即時放棄呢件貨,
事關Amazon可以同時俾多位賣家喺同一件貨上競爭,

只要click呢個「新品」,你就可以見到其他供應同一件貨嘅賣家,
然後逐個起佢地底

不過呢個做法非常浪費時間,
所以醒多大家一招
唔使click入去都可以一眼睇穿係咪大陸貨

大陸貨有幾個特色:
1. 牌子名係一抽你未聽過嘅英文(通常係個賣家自己作出嚟),或者冇牌子
2. "sponsored product"
3. 商品名好長,因為佢地習慣將大量keywords塞落去個Title到,係淘寶慣常手法
4. 啲日文好難聽

講多無謂,做個練習
以下1~8號仔入面邊個係純日本貨,邊個係低質山寨貨,你又睇唔睇得出呢?

出呢個post係因為見到好多巴絲打走去日本Amazon搶口罩
可能以為日本人賣日本貨都有保證
但點知都係大陸賣家賣嘅假貨

希望各位巴絲唔好再中計,做個精明消費者

利申:
曾經喺日本搞過網店
俾班賣假貨+評價造假嘅大陸人跣到hihi
有用,多謝巴打
因為amazon開店條件無話一定要有日本office先咁
樂天相對好d既
有用POST , 差D買左
有無答案 係咪全部都假日本貨
唔係google出貨既話好多都係炒價, 就算係日本賣家都唔好買
阿里巴巴 JP ?
一半一半
買完又比順豐阿哥說掉件啦
自膠 sor
2567係日本?
我都係咁揀 啲名短D
Between漏咗講,
即使你起到佢底,見到佢個名同地址都係日本人
都有可能係假。

至於點分用我上列嗰4個大陸人特徵
一個大陸人就算點扮都係去唔到大陸人陣除

不過呢個情況好少見,所以唔使太擔心嘅

美森都岩用
樂天因為入會時就要俾一大筆錢做保證金,又有審查,
所以大多數都係日本人,而且都一定係商家

而Amazon就咩門檻都冇,
求其一個住喺武漢嘅村民都可以喺amazon賣到嘢......
既然係中國賣家,就自然有中國式嘅「刷」好評。
有個網站可以check review嘅可靠程度。擺條amazon link落去就得
sakura-checker.jp
請廣傳

手足裝備抗沙士:防毒面具/濾罐 (型號/分析/用法/清潔全齊)

https://lih.kg/1848447

整體分析圖:https://www.facebook.com/112357283631796/posts/116690396531818/?d=n
個別仔細分析:
護目鏡https://lih.kg/1845419 / https://m.facebook.com/112357283631796/posts/117867026414155/?d=n

VPN 大踢爆:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=112386483628876&id=112357283631796&__tn__=%2As-R

請大家廣傳,避免沉底
等睇支那人害返支那人
識玩嘅 一定淨係揀 "Sold by: Amazon Japan G.K."
一定係最平
首選
多謝巴打. 有用
不過好難搶好多都要add-on item 到2000 yen 先送
多謝巴打!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞