喺日本Amazon有99%嘅賣家都係大陸人

254 回覆
1030 Like 5 Dislike
推推推推推
一樣多
所以我就諗點解大陸兩個支付公司唔食海外市場,佢一開頭唔止零手續費,直情補貼係咁燒錢,PayPal都好快玩完
不過就客就梗係想用Payapl啦,真係對我地買家太好啦

btw, 係tg hi我果位係巴打你
唔係我
咁怪
同埋我想問下如果我係要比VAT既歐洲國家/ 銷售稅既日本,如果用轉運運去當地倉先再到香港有冇方法可以唔使比VAT.
之前睇論壇有人話有樣野叫bill of landing可以做到,但詳細要點整呢
如果我一早睇到樓主個post 就好
咁全世界嘅網店都係alibaba 買返黎再賣啦 屌
韓國黑警強行腰斬 撐香港政黨集會 (有片)
https://lihkg.com/thread/1854822/page/1
你意思係 日本平台買完野寄去集運倉有冇得避VAT?
想請問下宜家呢個情況即係點
我上宅急便個website check track number 佢話冇呢個record
我係third party買 唔係經Amazon jp出貨 買左先睇到呢個post
到底佢係咪假出貨
可以理解為...冇人知發生緊咩事
有可能係就送到,有可能假出貨,有可能係你樓下個郵差叔叔手腳唔乾淨
Amazon嘅意思係:你等到禮拜二睇下點先啦
唔關假唔假貨事, 應該係寄唔切啫...
係呀,如果用集運都避到就好啦
同埋我上網搵過日本就有啲貿易公司可以幫係整,但就要佢地名義幫手買,冇得就咁自己網上買,太唔方便,同埋佢地要收手續費
但歐洲就好似冇依類貿易公司啦

我諗出左貨已經。佢寫 We're working with the carrier, 姐係件貨已經寄左
但可能處理唔切
如果寄去日本地址集運倉係冇得退既...要收件人係日本國外先有得退, 就係你講果個玩法, 集運倉以鋪頭身份賣野俾你, 就咁得,,..歐洲未聽過有呢D野玩, 可能需求細...
我冇玩TG..我大叔黎, sorry
寄集運倉?係咪星期六日無人收貨呀
因為我都有件貨係咁
我估無人收貨
唔想手足再俾黑警屌完鬆入黎睇!! 4個必用 apps
https://lih.kg/1845320

借個位嚟

請大家幫手正評,lm,避免沉底
其實全世界大部份marketplace都係極多大陸seller,就算你見到個seller名係一間外國公司,背後都可能係大陸佬。要係marketplace買野,最好同marketplace owner買。

補充一下,就算係sold by amazon,嗰件產品其實有機會係個大陸seller賣得好然後令到Amazon去搵佢大批拎番黎以Amazon名義去賣,往往衣d貨都唔係quality而令到件貨大賣,大賣嘅原因可能係個seller擦單,所以我自己麻麻地係marketplace買野

最後,其實韓國野都係鳩流流
推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞