喺日本Amazon有99%嘅賣家都係大陸人

254 回覆
1030 Like 5 Dislike
樂天多啲日本人
咁係因為Amazon冇幫你揀賣家,要你自己㩒入去揀

冇分別㗎,一樣可以逐個起底
好有用
呢個好可疑
Amazon要佢填地址但佢唔肯填,
個電話係050開頭即係IP電話嚟

個日本名有可能係作出嚟

就算佢真係日本人都可以想像佢係一個唔想負責任嘅人
自膠

佢呢個連IP電話都不如,係假電話嚟,多咗一個位
有用!
Sor,再自膠,睇錯咗,係IP電話嚟
要關注!元朗鄉黑又打手足!

元朗又想黎多次721?
https://lih.kg/1852778
有用post 推
唔止日本
美國都係

只買sold by amazon
Push
睇到個心卜卜跳
我訂左4盒320個口罩俾一家5口呢家都唔知俾唔俾佢地用好,好怕害咗屋企人
買左眼罩 已中招地址係深圳黎
收到個盒睇下啲印刷點
影上嚟俾啲識睇嘅巴打睇下

唔使咁悲觀嘅可能條友怕醜唔想公開地址姐
完全正確
幫手空氣推
唔使咁悲觀嘅可能條友怕醜唔想公開 <----------笑咗HAHA, 多謝你
呢篇野有問題, 其實大陸人, 香港人, 台灣人係AZ JP賣野唔係FOR賣俾香港人, 大陸人用, 係真係想賣返俾日本人用, 因為其實日本野好多都係MIC, 香港人, 大陸人直接係AZ賣俾日本人可以慳到VAT, 係可以比佢地係鋪頭買到再平D..
同埋, 你用呢D方法係睇唔穿個SELLER係日本人定香港人定中國人, 香港人要注冊一個日本地址係唔難, 之前既做法係有朋友親戚借個地址黎注冊就得, 而家既做法係開個日本倉請人做自己D貨, 一來唔使再用FBA, 因為FBA個fee貴, 平左, 個時間同FBA送既差唔多, 個ACC一定靚仔, 所以你用注冊地址睇係冇用。

大陸貨有幾個特色:
1. 牌子名係一抽你未聽過嘅英文(通常係個賣家自己作出嚟),或者冇牌子
2. "sponsored product"
3. 商品名好長,因為佢地習慣將大量keywords塞落去個Title到,係淘寶慣常手法
4. 啲日文好難聽

上面呢堆野日本人自己都會用, 如果佢地唔咁樣玩, 真係等執笠都得。
其他標題, 描述其實都係抄黎抄去, 冇咩特別。

其實要分唔係冇方法, 就係CS, 你用日文去信問佢地問題, 你睇下佢地答既係真正既日文定google translate就知架喇, 一般香港, 大陸seller係唔會請日本人做CS, 因為佢地太老實, 而且人工比較貴, 所以一般CS都係請大陸人
利申: 做左13年網購狗
留名
實用文
好奇想知巴打之前做咩野日本網店
btw, 間癡線公司最後點
巴打開始做網購狗我都未小學畢業,屋企都仲未有iphone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞