【長文分析】入黎話你知武漢肺炎病毒源頭係邊

225 回覆
724 Like 59 Dislike
個genome其實最似應該係呢隻
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nucleotide/MG772933.1
話就話喺中華菊頭蝠搵到
但係
Submitted (05-JAN-2018) Institute of Military Medicine Nanjing Command, Nanjing, Institute of Military Medicine Nanjing Command,
Nanjing, NO. 293 East Zhongshan Road,
Nanjing, JangSu 210002, China

係唔係軍方本身研究緊用菊頭蝠帶毒就不得而知了
民智咁低,玩下核彈咪算囉,玩出禍啦
滲透
好似喪屍片咁
但係佢無霖過會大件事?
呢個幾符合蟈蜻
第一項我唔明

我係個醫生但我直覺驚係傳染性 心知條友黎睇病前已經可以傳比人 有咩咁需要知已經有第二個病人喺其他醫生睇過 先可以出黎警告有肺炎
病毒二次變種變到冇症狀 死亡率高?
push
支那人性格:人地無講自己就咪講啦,得自己講未自己搵麻煩囉

當然你可以唔信既
好蛤蟈蜻
最高級別生物實驗室獲認證
成為其中一個世界衛生組織的「參考實驗室」

然後世衛又欲言又止...莫非...?
我信係支共製造病毒
唔係食野味咁簡單
話我陰謀論都係咁講
成件事太多疑點
原來諗住研究出嚟毒鳩人,點知研究所入面啲中国人做嘢鳩流流,搞到洩漏,毒返自己
暗黑兵法!
根本想好似SARS咁令香港中招
等香港研究解藥後又可以搶走個功勞
又可以令香港繼續依靠自由行續命
更可香港人再一次聽聽話話
再次經濟起飛20~30年
呢個推,所以正苦即刻再加高個煙税,淋奠又得一分
Push
記得早排10月運動好熱烈嘅時候
有人講武漢嗰個P4實驗室好吊詭
我依家搵唔番個post
push
ffdc
可唔可以幫手spread?

基本上已可斷言武漢肺炎係來自武漢P4實驗室
https://lih.kg/1846058

懶人包:
1. 武漢沙士病毒好可能係人工

-佢同2017年浙江蝙蝠身土發現嘅冠狀病毒嘅E protein 100% 一樣,相應嘅DNA 相似度都有225/228

-ORF8 基因通常病毒品種之間分別好大,2017淅江嗰隻嘅ORF8 同其他冠狀病毒最多只有60%似,但係同武漢沙士就有94.21%一樣

2. 武漢沙士病毒入侵人體嘅方式異常接近

SARS入侵人體第一步,係病毒嘅S protein 痴落人體嘅ACE2 受體. 武漢沙士嘅S protein 整體上同SARS 同埋2017浙江嗰隻都唔似,但係真正痴落人體嗰部分就同沙士好似。最重要嗰五個氨基酸雖然同沙士有四個唔一樣,但係物理特性相似。電腦分析亦顯示武漢沙士同人體ACE2 receptor 親和度非常高,只比SARS略低

所以文章推斷為:好有可能係有人參考沙士入侵呼吸道細胞ACE2 受體嘅方法,去改造2017年浙江蝙蝠身上發現嘅冠狀病毒,再放出自然環境(如武漢市場)繁殖一段短時間

我之前未逐個gene / protein 對炒咗車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞