【長文分析】入黎話你知武漢肺炎病毒源頭係邊

225 回覆
724 Like 59 Dislike

今次個2019-nCoV 同之前17年浙江舟山嘅蝙蝠身上搵到嗰隻最似,所以有人Twitter 陰謀論話係中共整出嚟(武漢仲有全中國唯一一個P4lab)。但係如果個病毒infectivity to human is artificially enhanced, 我哋通常只可以靠previous knowledge of other SARS like viruses去改sequence, 而咁做全世界一睇個sequence 就知,所以陰謀論冇可能。

不過中共上年identify咗個sequence 後, 根本第一時間已經可以估到隻virus 係 bat-origin 加好似SARS, 香港政府更加係愚弄公眾
俾樓主睇
【長文分析】入黎話你知武漢肺炎病毒源頭係邊
https://lih.kg/arbzetV
蛇唔係哺乳類動物 如果係寄生蟲都有得講
病毒感染蛇傳人我生物學咁差都知荒謬
網上傳係舟山蝙蝠病毒引起
呢種病毒係支共軍方發現
有機會係實驗室洩漏或者有居心叵測既人做
支共一定唔肯公開病毒詳細圖譜dna之類
希望美國可以從佢地個患者搵到個病毒黎分析
以上內容未fc
請睇下#65,你認為點?
病毒變種,亦即係遺傳變異,病毒遺傳變異亦有好多機制,但首先要知道係RNA定DNA病毒。而武漢呢隻(2019-nCoV,或甚相似度有70-80%嘅SARS)係屬乙型冠狀病毒,引用wiki:

RNA病毒常常以准種(quasispecies)的形式或大量同種但基因組核苷酸序列存在微小差異的病毒的形式存在。這樣的准種是自然選擇的主要目標。

睇翻伊波拉病毒,伊波拉係一種絲狀病毒。雖然蝙蝠身上可以同時搵到冠狀同絲狀病毒,但我諗佢地唔係同種,產生變種/遺傳變異嘅可能性唔大。

其實我都係自己產Wiki睇 咁樣補翻嚟,希望有讀病理學嘅高手指教
另外由蝙蝠(溫血動物)傳到蛇(冷血動物),再傳染翻人(溫血)呢一個路線,睇文章話非常罕見甚至可以話係一個謎,更加令到件事奇怪 疑點重重。

中共
以前仲成日話北韓核武器好危險
真系要發動攻擊嘅梗系唔四圍揚
金仔都唔會用嘅生化武器戰略
中共真系CLS
如果係實驗室嘅mutated strain leakage, 通常個mutation 係intentionally made for some studies. 假設我係想提升infectability, 個病毒嘅mutation 係根據過往studies 去design
如果係咁,專家一睇到個sequence 就知咩事
巴打讀咩
之前有人分析支共整呢個病毒岀嚟可以幫佢回血,整個籍口岀嚟話自己因天災所以履行唔到中美協議
事關支共好早已知自己會輸
不過個complete genome. 係中方release, 有冇做過手腳冇人知
仲有
https://www.scientificamerican.com/article/china-to-permit-lab-poised-to-study-worlds-most-dangerous-pathogens/
依篇野介紹武漢個p4 lab
本來nature 都有
https://www.nature.com/news/inside-the-chinese-lab-poised-to-study-world-s-most-dangerous-pathogens-12148
但係最近delete 咗
所以陰謀論未必100%冇可能
怪唔得要屈香港屈美國放啲生化武器啦
隔離有病理學po
啱啱見到了,thank you ching
可以特登,可以唔覺意,總之如果佢個 lab 係大量研究不同嘅沙士病毒,就有機會變好多種都得。嗱,如果佢衹係純觀察D病毒特牲,就 BSL3 已經得,但如果要試傳染性之類,就一定要 BSL4啦。

但 BSL4 規矩係真要好嚴,呢個 lab 真開左冇耐,會唔會D技術人員水平參差呢?
我用最 generous 嘅諗法,當唔係陰謀,但意外都得 wor。有冇咁岩就喺呢個 lab 個鎮爆返同一類病毒呀?
應該唔會,有識嘅人舊年去過做幾個禮拜
終於有人同的諗嘅野一樣啦
中央話過2020年會脫貧 咩人會係最無辦法係終國接受治療?
同時終國依家本身就面對緊內外政治同經濟打擊,依家手拎著個病毒樣本呢個春袋⋯
邪惡軸心國
自己中左招唔知,因為症狀輕微,然後小量人傳人,直至後來病毒適應左人類先變有 super spreader 情況?

純討論。
好快「abc亅玩曬 核生物化學
記得睇過好多世界組織(好似係聯合國,唔肯定)
都太多親中既人 定唔知中國人
搞到好多野都有掣肘
(sor 真係太耐以前睇 唔記得詳細情況)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞