【長文分析】入黎話你知武漢肺炎病毒源頭係邊

225 回覆
724 Like 59 Dislike
今次嘅病毒強得太唔自然
潛伏期長 多途徑傳播
完全係為感染更多人
唔知係中共廢定點啦 隻毒嘅致死率仲好L高
世界毒瘤無能力又要玩生化病毒 好啦而家
安已不
我都覺得係人為
根本Sars 個時,話係果子狸,但隻果子狸都係比其他動物傳染同好後先知
根本從來都好難確定病毒源頭

但今次大陸講到好firm
仲要話埋地點
根本好大機會係人為泄漏
Arklay Laboratory

現實版raccoon city劇情
樓主你似係用common sense多過科學知識...
如果冇相關知識係到寫啲你冇證據嘅嘢,我會相信細菌同傳染病專家多啲,而暫時未聽過覺得係生化災難
蛇傳人都講得出
支那專家=財經佬
「減少傳證實唔到嘅嘢,去推我地做到嘅嘢」
E.g.全力防疫同協助醫護罷工
聽講系因為啲病毒其實對啲動物嚟講只系傷風感冒
又咩冷血動物又咩暖血動物,隻病菌可以溝埋係兩種動物體到,其實聽完都唔明佢講乜

但我覺得係個武漢病毒中心玩出事

成日都覺得如果有國家好似二戰時期日本咁玩化學戰爭會好屈機,點估到支那未害到人先害自己咁笨柒
支那專家就唔聽啦
但老實講呢篇野係冇任何知識下穿連埋一齊,實在冇乜說服力
中國共慘黨係世界大毒瘤
又唔一定生化武器,但武漢果個實驗室,肯定係有研究蝙蝠揾返嚟嘅沙士病毒。

以下兩個例子/證據,都係研究呢D蝙蝠 SARS 嘅文獻。

你唔洗明佢講乜,衹要睇下作者名對落,就會見到
CAS Key Laboratory of Special Pathogens and Biosafety, Wuhan Institute of Virology, Chinese Academy of Sciences, Wuhan 430071, China

就算唔係特登,意外都得掛?
利申 其實唔識,9up 估下姐。

https://www.mdpi.com/1999-4915/11/3/210/htm

https://pdfs.semanticscholar.org/1a2c/3991a18171055b98f12c29a2c1f5d5fef1bd.pdf?_ga=2.104875523.1289135879.1579810564-301044806.1579810564
不過蛇傳人仲上埋新聞真係有啲可疑
尋日睇到話蝙蝠可以同好多病原體共存而唔會發病
蝙蝠係哺乳類
可能仲有其他例子,有巴打得閒去 pubmed 揾下。
樓主磚家級水平

仲危險過核彈
分分鐘冚球剷
似係實驗室
17年來改良過傳染力
所以勁過上次SARS
咩係病毒sample?
姐係係確診者身上攞出黎?
咁既話美國都有確診左,姐係全世界都有?
世衛果到有問題
既然係人工病毒,到時全世界攬炒,仲驚你中國?
全世界一齊收皮仲中乜鳩國?全人類滅亡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞