【長文分析】入黎話你知武漢肺炎病毒源頭係邊

225 回覆
724 Like 59 Dislike
以下內容屬純個人見解,事實未必如此

— 前期有人預言有肺炎,但被指抹黑

呢幾個人係咩人黎?點解佢地會預先知?大膽假設今次事件係天然病毒,普通人係唔識呢啲野,所以由食野味>潛伏>發病>睇醫生>食藥唔掂>再睇醫生,最快知道既人就係醫生。又假設係實驗室毒泄漏,知情者果幾個知大事不妙,寧願冒坐監拘留都要講出黎?到底呢幾個人係醫生定係毒實驗室人員,我覺得係後者。如果係醫生,佢鬼知有醫生遇著一樣有睇呢個病。

— 武漢有中國最高級別生物實驗室(以下最最最重點位摘錄*)

【世界末日?】中國首個最高級別生物實驗室獲認證 將研世上最危險病原 From 立場新聞2017/03/01
  實驗室將會致力於控制新興疾病、儲存純化病毒以及將會成為其中一個世界衛生組織的「參考實驗室」
  需要處理危險、未知,且至今仍無任何已知的疫苗或治療方式的病原體,如伊波拉病毒、拉薩熱、天花等
  所有的廢氣及廢水排放,必須經過濾以及最高級別消毒程序,以減少意外釋放危險病原體的可能性
  實驗室未來亦會研究不屬 BSL-4 的 SARS 病毒,此後,將會分析伊波拉病毒及其他來自非洲的病毒

尤其最後一段,呢次既武漢肺炎同SARS係有七至八成相似,唔洗我多講了。

— 中國政府遲遲未有對外公開病毒樣本

宜家爆到封曬城,出曬武警軍隊,全球都慢慢有個案,中共一定係撐唔到落去既啦,除非真係想炸曬成個湖北省啦,不過宜家炸都可能無用啦,傳曬去其他省份。習大大早前先成功永續做皇帝,宜家比個乜春病毒搞到無得玩?緊係打死都唔濟,為求生存一定大力向世界求救,耿爽開到口好願意同你地班歐美國家合作啦。奇怪既係,佢又遲遲唔放出病毒樣本,雖然我唔識醫學,但憑常識都知,知條問題就會慢慢解到個答案既啦,佢又係都唔出黎比知,好似等人慢慢搵咁。做乜要咁做?好大可能個病毒係唔比得人知,即係唔係天然病毒,而係......

— 病毒源頭總係唔會確定

一開始公佈有40幾綜果陣係講緊個個乜野海鮮市場,比著我呢我就光速封曬成個市場,再逐間逐鋪去睇下有咩賣,同時叫醫生問下病人食咩黎,逐個去查總有一個係查得到。宜家又好似查唔到咁,最近好似話咩查到係蛇?我心唸,果到賣蛇都賣左幾年,食咁耐先有事?動物得兩種,一係就野生,一係就圈養。有事既多數都係野生,如果你懷疑係蛇,咁未去查下邊間鋪最近開始有入貨來歷不明既蛇,但又好似無曬消息咁喎,好奇怪。

— 世衛異常既舉動

唔知大家有無留意,世衛好似想宣佈啲野,但又唔宣佈咁,過幾下又好似想講野,欲言又止。有人話世衛染紅左,我覺得叫做岩一半,因為係今次染紅左。當世衛想講野果陣,背後總係有啲野壓住佢,係咩勢力就大家都知啦,但點解又要搞到欲言又止咁既款,壓到實一實未得囉。我個人睇法世衛可能仲有少少咁大既良心,知道中國呢個人工病毒泄漏左,寧願得罪一次中國,都起碼保住全世界唔好滅亡。反觀,如果呢個毒係天然病毒,一係就即刻發大件事叫全世界幫拖,一係就壓到實一實等中國自己搞掂有番啲面子,彈黎彈去你估好好玩咩。

總之各位小心,保護好自己,千其唔可以輕視呢次既病毒

覺得幫到你既請比Like
Share出去比更多人睇到

覺得合理既,請動三秒之力幫推
手動病毒係雙面刃
睇下雜種係咪真係敢玩得起
細菌戰
世衛總幹事係非洲人 (埃塞俄比亞)
一帶一路同好多非洲國家有協定,
仲有,亞投行有兩個非洲成員國,
就係埃及同埃塞俄比亞。
咁更加有力會覺得係人工病毒,比著你係武漢人,你會唔會走去非洲,係都去歐美亞發達國家求醫啦,咁未唔會搞到非洲
依一隻病毒根本就系伊波拉(冇病徵)+SARS(冠狀病毒)
樓主分析我覺得不錯。
幫推
正想講
其實2003年已經有SARS係支共既生化武器呢個說法,當時支共係冇公開否認,亦冇所謂口交部出黎屌人胡說八道、別有用心之類.....
SARS果陣我仲細唔識,但呢次我覺得奇怪既地方係,如果係人工病毒,佢又做乜咁傻係武漢落毒,真係拎自己條命黎搏
睇下呢個post 入面都有分析

2018年提交去美國國立衛生研究院的論文。
南京軍醫院一宗透過蝙蝠進行的SARS病毒可能性實驗。
同年,中國首個P4實驗室在武漢正式運行。
以上皆是公開從有關官方機構取得的信息,不作假設性評論,連結如下:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16195424
http://scitech.people.com.cn/BIG5/n1/2018/0105/c1007-29748031.html

https://www.facebook.com/a4adrian/posts/3505771412797592
應該有可能係處理病毒有錯誤。實驗品比人當咗野生野味拎去賣之後中招
我自己覺得個武漢實驗室處理不當洩漏咗病毒
感染到野生動物
再個啲動物畀人捉咗去做野味
即係由得班科研搞乜出黎都得喎,我有無理解錯
呢個可能性比較低,野生動物都係動物,病左都係會死,但又唔見有一輪既野生物動物死亡潮
支那人做野求撚其其,安全意識又差,話唔定係從實驗室泄漏,由實驗室工作人員於不知情下帶出社區再擴散.... (其實2003年都有流傳呢個可能性)
當然中國啲報道隱瞞左咁就唔怪得我唔知啦
動物染到唔會有事

直頭係支那想利用sars研究生化武器
咁西利,如果係真就
長知識了
2003 SARS 好局限喺華人
白人病例極少
而且一轉季就無哂
香港三四月出事
北京四五月出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞