[請勿亂買普通口罩] 網購外科口罩集中討論 3

717 回覆
120 Like 5 Dislike
有得揀唔好買
推!!
本來想買 Cranberry,但係連 ASTM Level 3 嗰啲都冇 VFE
擋到飛沫先
病毒好少做到空氣傳播
好多網都無寫係咪獨立包裝 唔敢亂買
3m 1820?
好多口罩都唔係

呢款ok?
睇唔明韓文sosad
求amazon推介
佢details咩都無寫
有冇韓文大大
邊度仲有
如果真係拎出街買定個密實袋囉 好多大牌子都未必有獨立包裝
買完即刻無曬貨 買咗5盒
睇黎外國口罩真係好多無寫vfe
好多都得bfe pfe
大家可以睇下呢個pdf 寫得幾detials

https://www.crosstex.com/sites/default/files/public/educational-resources/products-literature/guide20to20face20mask20selection20and20use20-202017.pdf

我諗astm lv1 都夠??
其實只有香港賣嘅先比較多獨立包裝
同問

老母100蚊買咗三盒支那垃圾返嚟
認撚住佢 普通藥房應該會有
上網搵維力加剩係會搵到維力炸醬麵
有冇
vfe bfe pfe 指標

有無巴打有呢款資料
無 完全係支那垃圾 連產地都無
口罩好多level同標示
最基本係睇VFE, BFE, PFE,效率愈高=最有用
BFE(Bacterial Filtration Efficiency)就是細菌過濾效率
PFE(Particle Filtration Efficiency)則是顆粒過濾效率
VFE( Virus Filtration Efficiency )從口罩過濾飛沫病毒微粒3.0 μm(微米)的微粒效率
最緊要係有齊bfe vfe ,缺一不可啊

當然歐美好多口罩無寫vfe,只係得astm lv,下面呢條link可以有更多detials

https://www.crosstex.com/sites/default/files/public/educational-resources/products-literature/guide20to20face20mask20selection20and20use20-202017.pdf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞