[請勿亂買普通口罩] 網購外科口罩集中討論 3

717 回覆
120 Like 5 Dislike
你趕唔趕住要 唔趕既話 我都有幾盒 日本製 astm level 1既罩多 50隻 70零蚊左右
知唔知
宜家市面上 50一盒 ASTM LEVEL2 或以上嘅,做緊幾錢一盒?
睇下有冇競爭力
我想要🙇🏻‍♂️
ching thank you 你先
用左第二間集運試下
買之前記得睇埋出貨期
有啲比人搶到3月先出
你自己留意下
香港行街唔係好揾到
網上唔計運費普通有bef都係大概 $1-1.5個
astm level2/3 以上接近$1.5-2
但一係送唔到 一係要買好多 一係貴運費 一係手續麻煩

利申買唔到好口罩 得啲垃圾口罩
想問下呢隻得唔得
Amazon review話呢隻鼻位唔貼
話說防Fluid splash能力有幾重要?見佢介紹Fluid splash講緊嘅唔係飛沬而係做手術會飛啲血出嚟嘅情境,唔係咁樣應該唔係咁需要?
呢隻我係日本amazon搵到 但點解送唔到黎香港嘅
買唔到喇
防到vfe 但唔貼鼻 利申戴緊
係而個情況口罩主要唔係用黎防病毒,而係飛沫,好多人淨係盲目追求數字。雖然有最好當然用最好,但當資源有限,要識取捨。
2蚊個以內都會有競爭力,宜家台灣日本都唔比出口啦
呢樣真
雖然未必係最好,但係點都好過無
如果有得揀買日本定astm標準好
跟標準好d 呀嘛
日本都有好多唔合格防花粉用
BFE>99%、PFE>99% 夠唔夠做
VFE好似得日本製先有 周圍都冇晒貨
Respiratory droplets, all droplets generated by an expiratory event—coughing, sneezing, laughing, talking, breathing—have diameters d that cover a large size range from approximately 0.6 to more than 1000 µm”

飛沫最細去到0.6micron
BFE block to 1micron
當然係咪真係會中剩低個0.4係難講
but better buy PFE to cover that
其實最小至最大個range好大,要睇返個droplet size 嘅分佈。好多人只係執著約最大至最小,忽略左個分佈。
頂 我已經買咗兩盒
有無巴打喺AMAZON 落咗單買口罩?
我落咗Order買Cranberry 360 Earloop Face Mask Level 3 - Regular from amazon export sales llc
但今日睇返Order變咗做Level 2- Small
第一次用AMAZON買嘢,唔太熟,可以點樣求助?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞