[請勿亂買普通口罩] 網購外科口罩集中討論 3

717 回覆
120 Like 5 Dislike
口罩好多level同標示
最基本係睇VFE, BFE, PFE,效率愈高=最有用
BFE(Bacterial Filtration Efficiency)就是細菌過濾效率
PFE(Particle Filtration Efficiency)則是顆粒過濾效率
VFE( Virus Filtration Efficiency )從口罩過濾飛沫病毒微粒3.0 μm(微米)的微粒效率
最緊要係有齊bfe vfe ,缺一不可啊

當然歐美好多口罩無寫vfe,只係得lv幾。大家買前要睇清楚
push
口罩好多level同標示
BFE(Bacterial Filtration Efficiency)就是細菌過濾效率
PFE(Particle Filtration Efficiency)則是顆粒過濾效率
VFE( Virus Filtration Efficiency )從口罩過濾飛沫病毒微粒3.0 μm(微米)的微粒效率

有冇 Amazon 推介
lm

雖然係支那製不過都係買咗 好平真係
太多款
要自己慢慢睇

如果帶出街用記得要獨立包裝
BFE, PFE, VFE >> 產地
超立方、白元個d都有嘅?又有人話最重要係vfe,日本嗰d最多係得bfe pfe....
正常唔係全部都有獨立包㗎咩
唔係啊 有d係一pack入面幾十個 唔係獨立包裝
咁level幾係代表乜

右下角寫左vfe
「有人」其實 = 樓主
超立體 三次元好似係日本最靚料 有埋銀離子同N95級數就頂級
哇屌邊度出㗎
希望大家唔好鳩買口罩 睇清楚先買
隔離有po都咁講
其實好多都係。。。
日本都有好多
vfe好似係當病毒唔經飛沫喺空氣傳播個時係最重要嘅標準
日本都有vfe的....

右下角
其實外國都有vfe呢個concept
只係表達手法唔同
得BFE同PFE係咪冇用?
何教授今日都拍咗片
教大家揀口罩
https://www.facebook.com/HoPakLeung/videos/10219175739197841/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞