[請勿亂買普通口罩] 網購外科口罩集中討論 3

717 回覆
120 Like 5 Dislike
屋企用這款 安心了
美國標準 ASTM F2100-11 Level 或以上
歐洲標準 EN14683
台灣標準 CNS 14774

如無以上標準
則BFE+PFE+VFE>PFE+VFE>PFE+BFE>BFE

有錯請屌
呢隻係咪本身就有啲薄? 係越南即時買咗包藍色,但好似張紙咁薄,都唔知係咪假嘢
想買都冇
日本好多都唔係
如果簡單d 係咪ASTM LV1以上
越南嗰隻係薄啲,仲冇條鐵線,我自己覺得好容易走位

打少左個1字

有冇人知呢隻得唔得
今日係amazon JP 搵到呢隻,50個一盒,有獨立包裝,睇落好似ok,不過上網搵唔到啲咩comment,唔知得唔得🙈

唉 我賣錯左一盒細size,之後cancel張單諗住再買過...
點知咩都冇曬.....
日本個款 超立體 我見dokodemo 有得買

有無人知呢隻超立体係咪假野嚟?
喺dokodemo 平過個三款超立体好多
冇曬啦而家。。
防疫要做足,口罩唔係亂咁買,買之前睇下包裝有冇以下標示:

(最佳)BFE+PFE+VFE 95%以上>PFE+VFE 95%以上>PFE+BFE95%以上>PFE 95%以上>BFE95%以上(較差)
或者
(最佳)N95>ASTM LV3>ASTM LV2>ASTM LV1(較差)

*如果連以上任何一個標示都無,可以慳返d錢唔洗買*
*產地唔代表一切,買口罩切記根以上標示優先*
*出街用最好買獨立包裝,如果無的話,記得用密實袋入住先拎出去*
可以
防疫要做足,口罩唔係亂咁買,買之前睇下包裝有冇以下標示:

(最佳)BFE+PFE+VFE 95%以上>PFE+VFE 95%以上>PFE+BFE95%以上>PFE 95%以上>BFE95%以上(較差)
或者
(最佳)N95>ASTM LV3>ASTM LV2>ASTM LV1(較差)

*如果連以上任何一個標示都無,可以慳返d錢唔洗買*
*產地唔代表一切,買口罩切記根以上標示優先*
*出街用最好買獨立包裝,如果無的話,記得用密實袋入住先拎出去*
有冇details
超立體都有好多個version
咁就好,因為佢個價有啲平,我仲驚唔得
因為有曬bfe vfe pfe
乜E都冇寫
利申入左幾盒 諗住寫Medical use又係3M實冇死掛

睇左好多韓國口罩都冇寫個啲測試結果 淨係寫3層 都唔知買唔買得過
詳情可睇pin 記得share俾身邊既人

入咗呢隻
雖然成$2/個 但求個安心
Medical use都有好多種 唔好買錯
呢隻好似隔離po有講 係得一層
其餘既超立體都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞