買左盒包裝有d奇怪ge口罩

1535 回覆
306 Like 37 Dislike
係樓下藥房買左一盒口罩
見50蚊一盒就買左
番到去發現個包裝怪怪地
又中文又日文
仲有句:或有效預防
咁我就search下 google /amazon jp 都搵唔到呢款口罩
YS株式會社都搵唔到product口罩
我見佢門口有好多貨 都唔少人買
其實會唔會有問題戴左原來冇用咪仆街

利申:search左陣都搵唔到呢款,可能係我google問題
但如果真係假口罩藥房都幾撚仆街,希望係我諗多咗

我見到8964
有冇寫BFE(Bacterial Filtration Efficiency)細菌過濾效率,PFE(Particle Filtration Efficiency)顆粒過濾效率有幾多%?
冇 4面包裝一樣
BFE(Bacterial Filtration Efficiency)就是細菌過濾效率,用來評價口罩從內部過濾微生物微粒的能力。現時不少口罩均標明由美國 Nelson 實驗室進行 BFE 測試,這項測試大多會以約 3.0 μm(微米)的微粒及 32 lpm(公升/分鐘)流速來進行。以美國的標準來說, BFE 至少要達 95% 才算是外科手術口罩。而簡單來說,飛沫的粒子大小約 1 – 5 μm,若果感冒時使用 BFE 達 90% 或以上的口罩,病菌傳播能力已大大減低!

而 PFE(Particle Filtration Efficiency)則是顆粒過濾效率,以 3M 為例,他們會利用 0.1 μm 的微粒及 28 lpm 流速來測試外科手術口罩的過濾性能。而普遍來說,這項測試容許使用 0.1 – 5.0 μm 的微粒來進行的。故 PFE 達 99% 的口罩就是指口罩能阻隔 99% 的微粒!

資料來源:
https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/03/14/66267
有無ISO 13485?
有無EN14683 Type II R / ASTM F2100 Level III?
藥房好多假口罩
冇 咩都冇寫
post頭2張相就係全部資料
入面雖然係獨立包裝 但全透明
上網睇睇消委會測試完口罩啲評分
寫得都幾詳細
咁恭喜你,多數無用
你拆個口罩影多幾張相上黎睇睇個口罩咩樣
睇下有幾多層
有冇鐵線
睇下基本個啲野有冇啦唯有....
唔知佢有無效
但日文肯定係好L錯
個発売元咩9名黎
利申 N1
唉屌 咁樣同鬼國有咩分別
仆佢個街,賺市民錢仲要比假口罩,重點係以為佢有用就死火
裕生保健藥業有限公司 YU SANG MEDICARE COMPANY LIMITED
香港注冊公司

又正體中文又日文
都係扮日貨喇
咁似假貨
好假,又係求其寫幾隻日文扮日貨既大陸貨

Google個英文轉返日文會唔會岩啲?
屌我樓下又係買左呢隻,又係50蚊,見日文諗住無野點知係假野
或有效預防
報唔報得海關,收佢皮都好,發死人財
應該係呢排好出名啲假日本貨
賣埋過日本搞到啲日本人屌晒鬼
有鐵線 扯斷左係有3層
間 Yu Sang 之前用日兔神個名賣口罩
都係唔會搵到日本依個牌子
都係 d 普通扮日本嘢喇

無做過測試話之佢幾多層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞