旁聽師新手感想:法庭好兒戲

352 回覆
2520 Like 24 Dislike
好心你用個屎眼睇清楚啦
講緊程序關專業撚事咩
法律係咪專業你自己同楊生傾囉
我係講緊法庭公正性

如果非公平審訊,自然應該受批評

但如果係喺公平嘅審訊下輸左,然後輸打贏要鬧人,咁你同班蝗蟲覺得自己大晒有咩分別?

你咁唔係唔尊重法庭,而係連基本道德觀都無
真係好拎慘
咁你要問佢本人先有冇屌了
成篇野主旨好明顯係, 晒時間 , 拖 , 冇謂 , 好兒戲
Push
法治死左好耐
非香港人授權的法官用非香港人制定的法律進行審訊叫公正?

咪玩啦 咁中國法庭都係公正啦
而且我冇覺得自己大撚哂
我係主張主權在民 人民大撚哂
民主國家就係人民大撚哂
而而家香港就係港共大撚哂 法官大撚哂
返工成日都要聽court
其實成日都係咁
等兩粒鐘審2分鐘
但只係講延期
其實係咪想講,如果控方經常話未搵齊資料或睇齊資料而法官又唔俾保釋,咁現行機制可以點做?有無話還押幾耐都得,如果係幾耐都得,咁就唔好,值得去更改或微調流程。例如,還押多過某個日數,控方仍未能提出足夠證據或相關文件,就一定可以保釋(我係拋下磚,我唔熟法律)

時代革命,某程度上就係要改變不合理的地方
你search 下做律師條件係讀咩先
點解唔可以擴音?
收皮啦法治
好幾單黑警夾口供,好彩比辯方chok到矛盾前冇前
D黑警有冇事呀?一個都冇呀
做過陪審員,真係高等法院先正常d.

試過辨方唔齊野,法官鬧

控方唔齊野法官一樣鬧, 好公平
咁我想問你點算公義,一定要比保釋 定整個限期
如果其他案 個條友再犯 到時又點
Push
你同雲海同一個庭聽審呀!
電視劇嗰啲太over lol
真實court hearing真係程序嘢多
仲要criminal case,mention都未必take plea,成日都no plea再adjourn
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞