旁聽師新手感想:法庭好兒戲

352 回覆
2520 Like 24 Dislike
我第一次講
唔係唔知係要講,做紀錄第時正審有用
如果我就咁叫你比文件無講要咩文件就兒戲啦
控方比左咩資料辨方個官係唔會知
提堂既官只負責排期同考慮比唔比佢保釋
同埋而家啲官同DOJ都明顯玩嘢,手足嘅case,應該下下都申請adjournment,同埋refuse bail application
准唔准保釋 冇咩準則,好明顯有d釘官 紅d 係咪都唔比保啦
有d官就 拉兩次都比保釋

不過依家最大問題係1.doj 有權檢唔檢控 ,who guards the guards
2.好多案 DOJ 特登唔放高等法院有陪審團 ,但D罪明顯好重
respect
正解,其實法庭程序可以無限拖長
我哋吹佢唔漲
其實有無陪審團個準則係點?
有無熟悉法律的巴絲可以解答下或者說明
咁同個官有乜關係?
呢套法律係沿自英國即係common law 發源地,亦係大部分先進國家所用,我相信就算贏左呢套制度都會繼續用,而家只係行政權崩壞,放法官上枱,要法官處理政治問題,咁係極不理想

不過我都想聽下你所講「香港人制定的法律係指乜」,願聞奇詳

民主國家就係強調Rule of Law, 三權分立,主權在民唔等於人民大撚晒,而係代表人人喺法律面前都平等,管治人嘅就係法律

當然而家香港行政權已經完全敗壞,但唔可以打破自己底線,連輸打贏要都講得出
https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20191205/s00001/1575522178520/2%E4%BA%BA%E6%B6%89%E6%97%BA%E8%A7%92%E6%9A%B4%E5%8B%95%E7%AE%A1%E6%9C%89%E6%B1%BD%E6%B2%B9%E5%BD%88%E5%87%86%E4%BF%9D%E9%87%8B-%E5%8F%A61%E5%A5%B3%E7%94%9F%E7%94%B3%E6%94%B9%E4%BF%9D%E9%87%8B%E6%A2%9D%E4%BB%B6%E7%8D%B2%E6%89%B9
逾百示威者於11月13日晚在旺角警署外與警方對峙,3人被控暴動及違反《禁蒙面法》,其中兩人被控管有爆炸品早前被拒保釋,今日(5日)再向高等法院申請保釋獲批,各人須交付現金2萬元、兩名人事擔保人交付1萬元、遵守宵禁及禁足令、不得離港。早前獲保釋的19歲女生則申請更改保釋條件,獲准將宵禁時間延後至晚上11時開始,以及減少警署報到次數。
push
所以咪有上訴制度, 同陪審團制度, 確保唔會一面倒煮死手足就算
如果單單個官肯俾手足保晒出黎再審, 我諗大家唔會嘈咁多

你都係想嘈點解拖咁耐唔俾佢保出黎依度唔公義問題
裁判官佢運唔運用權力俾手足保係佢問題, 點解唔可以推俾佢?
區域法院啲官跟足指引做野, 但佢唔可以鬆手啲?
咁你覺得係制度本身有問題定個官有問題
制度本身係死嘅, 批唔批個權係個官度, 佢驚咁做自己有後果啫
世界上有邊個唔係輸打贏要
Bloody Dark Age ! !
法治全亡,無處伸張正義
香港只剩石屎森林, 奴隸獸, 顛狗,走狗
Need a total revamp in order for
The Pearl of the Orient to rebirth
Meanwhile it is the worst slump in the world
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞