旁聽師新手感想:法庭好兒戲

352 回覆
2520 Like 24 Dislike
其實court一向係咁,等嘅時間永遠長過真正hearing時間,除非係trial
控辯雙方好多時會申請adjourn單case,分分中remanded in custody嘅時間仲長過個刑期 (如果convict咗兼要坐),到時sentence時會扣減番還押嘅日子,會放

咁當然,而家手足嘅case,DOJ好大機會係玩嘢,一直申請adjournment,被還押嘅可以申請bail,睇下個官批唔批

利申:以前番過court
自己都有去過旁聽手足嘅案件 最常聽到就係控方不停用唔同理由申請押後 真係好撚無恥 有人還押咗大半年 都未開始審 究竟對還押嘅人又公平咩..
辛苦手足
omdb
法官鬧過好多次控方
可以留意下新聞
未判先坐真係好on9
吓?
係咪全地球普通法地區都冇限制?
如係冇限制,咁真係唔駛要法庭了。
只要永遠保持還押狀態就可以監禁至死。
其實可以申請保釋,但pk紅底官玩嘢嘅,會搬出好多理由唔批...
英國帶落黎法庭一直係咁

第一庭可能認罪,唔認就排期打

或者太多文件消化延期

唔該了解下呢個制度先屌
我今日都有去
但入唔到去
但我想講其實好感激有人會去旁聽支持
但其實好多朋友都想入去聽
今日排我前面個幾個都係冇朋友係入面審訊
如果大家下次知道有相同情況
希望大家可以讓個位置出黎

成個立法執法司法都係笑話黎啦
去兩次都見到 守護孩子 D阿伯
我知朋友只係押後實冇野 無聊到死 ,都唔係特別想去
但佢地真係好神心去支持
咁其實係咪呢個制度有問題?
例如係咪應該規定還押唔可以超過30日?
如超過唔審,就要準即刻1蚊保釋。
正確,只有好少部分咪有少少擴音⋯
咩細聲
d咪用黎錄音咋嘛 用黎廣播架咩
唔係兒戲 係比電視劇影響左
香港有法治 我請你食蛋治
但係人地的政府就受人民監督
唔會咁樣還押一個政治犯
還押得多數都係重犯 咁就唔會受到人民質疑
而香港政府同法庭的權力係不受人民制衡
先會出現呢種情況
https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20191205/s00001/1575522178520/2%E4%BA%BA%E6%B6%89%E6%97%BA%E8%A7%92%E6%9A%B4%E5%8B%95%E7%AE%A1%E6%9C%89%E6%B1%BD%E6%B2%B9%E5%BD%88%E5%87%86%E4%BF%9D%E9%87%8B-%E5%8F%A61%E5%A5%B3%E7%94%9F%E7%94%B3%E6%94%B9%E4%BF%9D%E9%87%8B%E6%A2%9D%E4%BB%B6%E7%8D%B2%E6%89%B9
逾百示威者於11月13日晚在旺角警署外與警方對峙,3人被控暴動及違反《禁蒙面法》,其中兩人被控管有爆炸品早前被拒保釋,今日(5日)再向高等法院申請保釋獲批,各人須交付現金2萬元、兩名人事擔保人交付1萬元、遵守宵禁及禁足令、不得離港。早前獲保釋的19歲女生則申請更改保釋條件,獲准將宵禁時間延後至晚上11時開始,以及減少警署報到次數。

一個官唔比 唔代表第二個官唔比保釋既
當然依家個問題就係你唔到高等法院D官質素都幾參差

你要講全球既話 (唔係政治case),當係傷人之類既
如果比佢保釋 佢又出去傷人 d人咪怪法庭比佢保釋囉
唔公平既野
多謝手足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞