旁聽師新手感想:法庭好兒戲

352 回覆
2520 Like 24 Dislike

係專登請假去嘅,第一次做旁聽師,好想話俾手足聽佢哋唔係condom之餘,係有人會尊敬同崇拜佢哋。
而且,今日有一位想低調嘅消防手足我特別欣賞。

排隊、拎籌、入去、幾乎坐滿旁聽嘅公眾,都冇問題。

等咗20分鐘以上先開庭,期間已聽到:
- 主控官塞車嚟唔到架啦 (我心諗喺火星嚟呀?!)
- 控方律師細細聲同辯方律師講,一陣會申請押後。辯方律師好驚訝問佢點解但好似冇正面回答,控方顯得騰雞
- 5-6 個藍衫死黑警喺被告個玻璃欄內齋坐冇嘢做(真係一份筍工)

開庭:
- 所有咪都超級細聲,要好專心先聽到。我隔離位有人遞起隻手少少,件褸嘅聲音已經可以蓋過法官同律師嘅咪聲
- 冇還押果幾位出嚟,聽唔清講咩,總之好快就話押後
- 消防手足已經還押10星期,由5-6個死黑警看守住出嚟,冇講過嘢就話要押後
- 辯方律師主動補充(聽唔清楚,但大意係被告俾警察打,同埋今次係第N次提出押後再訊,只希望紀錄在案)
勁快完咗。半個鐘有冇?!

感想:
- 所有人係運吉/被運吉
- 有理由相信控方專登拖延時間令被告未判刑先服刑
- 旁聽師被浪費嘅時間不值一提,但係一諗起手足白白地還押再等又唔知要受幾多苦,而且律師好可能係花咗好多時間準備,甚至係推其他客嚟義務幫手足。仲有家屬,又要再等再擔心

點解香港人咁慘
細聲係真嘅
多謝你巴打
香港法治
你聽了多久?

還押咁耐, 唔知可否申請保釋
唔想比記者知佢地有幾荒謬丫嘛
Push
謝謝手足。
香港法治同馬道立頭頂嘅頭髮差唔多
辛苦晒巴打
有險可守
Over my dead body
辛苦曬
辛苦手足 聽多幾次就慣
我聽完下午果一庭
入去坐低起計,等半個鐘,審訊半個鐘,總共一個鐘左右

保釋果part我就唔清楚
法庭啲咪好似唔係用黎擴音,應該係佢地用黎録音做記錄,旁聽師係不能録音。

法官細唔細聲係取決於個別法官,有啲法官啲聲浪係會正常大聲,當然有啲係好細聲。
一定要私了檢察官
因為香港法律係保護政府
法庭不嬲係咁架啦講程序嘛, 有時幾分鐘就完一場
不停傾保釋條件, 區域法院申請唔到, 之後8日後再申請, 之後再上高等法院申請
全部唔得最少3堂
個官會等控辯收齊資料, 安排證人之類* 需時2-3堂
答辯 (確認案情, 被告認罪與否) ,審前覆核 2-3堂
正式審理 3-4日
細個去法庭講解過
嗰個好似唔係擴音咪黎, 純粹錄音
審判機器係咁
法官只係其中一個齒輪
其實同大陸行政拘留一樣玩法
係有人呢堅持有險可守
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞