腰傷算唔算係最難醫既病?

180 回覆
15 Like 1 Dislike
盡量放軟條腰坐
順其自然
正常係伸直條腰.但我一完全伸直
就會慢慢酸.之後就會痛
基本上都唔係好敢灣腰.寧願用隻腳支撐.先再落去
好明顯知道當時知道腰傷既位置係灣腰果度
但一傷左就好唔返當時睇西醫剩係比止痛藥我
會feel到條根扯住扯住
唔知係咪退化左
咁我都幾肯定係呢種
un下un下拉住拉住咁
腰痛睇西醫一定比止痛

做物理治療會好貴又要時間
腳筋係比較難好
反而我打波時斷過手.除左痛真係幾個月就好
可能當時細個.復原能力強.無手尾
所以睇腰我真係信唔過西醫
特別係佢照完x光.剩係比止痛藥就算
連支針都唔會同你打
然後叫你去做物流治療
有冇claim工傷?
覺得係。6-7年前因為拎一箱貨整親條腰, 但件貨得4-5KG, 喺有帶腰峰既情況下拉傷左。
去仁濟照過醫生只係話拉傷肌肉, 睇過幾次唔同地區既趺打都冇用, 自此之後感覺條腰報廢左, 隔左1-2年後做扎鐵佬都做唔到幾耐就被迫投降。直到而家都係仲廢緊
打針做咩?
當然有
工傷事少.好唔好得返事大
我睇左好幾個脊醫,雖然都叫好得番不過真係好慢d 錢係咁燒
之後搵到個中醫又好似離奇地夾睇幾次好大進步,不過都係好貴成千銀一次
真係唔少巴打同我一樣
傷一次就好唔返
好得返真係好好彩
我咩都睇過晒
永遠係好一日.或者一個禮拜
針灸我試過幾次.好1.2日.又黎過
不停loop.d錢就係咁燒法
止痛藥真係無效
我食左一次之後都無再食過
我傷過一次l4l5個節退化,成日痛左/右,隨機痛一邊,坐得耐就痛,pat pat 都會痛,張櫈一定要有support。
推牆,拉單槓,游水都會舒服啲。嚴重個陣訓教都訓唔到。
一開始日日食止痛藥 120mg arcoxia 個藥劑fd 話我會食到死先過條腰唔痛
一郁就痛醒ge 訓覺
我試過佢會大痛.痛到要入廠
1黎可能因為自己睇得少次數 ( 10次左右 ) 果時條女個老豆都有幫過我搞條腰1-2次 ( 冇辦法, 因為佢得遠, 車程至少2.5HRS ) 而且佢老豆喺我地面前都講左呢排唔好行埋, 但隔2,3日又繼續Chur我........屌, 想好都難
真係好多腰背傷好唔番,足籃球都係
有冇試過針灸?
我直情認為能夠完全好得晒既比例可能好少
好1.2日.之後又黎過.之後又去針過.又好1.2日
又痛返.無限loop
我就係知道食止痛會食到出事
所以自己都唔敢食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞