跪求好嘅狗狗獸醫推介(港島區)

149 回覆
3 Like 0 Dislike
尋晚5個月大狗狗喺凳唔小心跌咗落地,佢即時大叫,後腳屈埋離地行吉吓吉吓,即刻帶咗佢去睇急症,照咗x-ray話啲骨冇事,但驚係韌帶有事,話要留院見手術科醫生,可能要做手術。 我地最後冇留到,佢就淨係開咗止痛藥。

新手養狗,好擔心好無助唔知可以點
想問多幾個獸醫意見,求好嘅港島獸醫推薦
自推
我隻狗都試過咁 醫生同佢睇完都係話拉傷 比佢抖下唔好比佢行咁多 之後好番了
咁我都定啲 多謝你 嗰時你隻狗狗抖咗幾耐?
你摸佢撳佢唔叫唔痛都無野架啦 唔洗過份擔心
反而你間急症黑黑地
好似三 四日 我都係新手養 嗰時都好驚慘叫果下 心痛死
摸佢郁佢隻腳都冇叫,但係就係屈住隻腳離地行,大小便都冇去過成日 水又嗰行去飲,要我餵先飲,佢好似痛到唔想郁
今朝我隻狗去廁所個陣整污糟對腳
我就幫攞毛巾幫佢抹
抹右腳嗰陣 唔知係咪大力咗少少
搞到佢慘叫佢之前唔會咁
之後留意睇佢隻右腳 好似冇乜力咁
但行路冇拐下拐下
又照跳到上床同梳發
而家佢行動一切正常
不過都準備帶佢睇醫生
唔知佢係啲骨有事定拉傷
因為佢平時好活躍
成日跳又周圍跑
可能嚇親姐 睇多幾日
睇咗天后個獸醫話可能膝頭軟骨或者十字韌帶有事,但要打鎮靜劑照X-ray拉直隻腳照先知咩事姐係尋晚照嗰2張完全冇用睇唔到
個鬼佬醫生同姑娘都好好,解釋得好詳盡,醫生話好大機會要做手術但佢唔做骨手術,又refer咗我去第二間
佢直頭唔郁,應該痛到行去飲水大小便都唔去佢忍咗10個鐘終於賴咗尿,但屎尋日晏晝痾完到宜家都未痾.... 望住佢吉下吉下好心痛
唔似有事wor,行到又跳到
但佢r痕嘅時候
右腳好明顯係冇乜力 同平時唔同
發覺好多狗狗都好容易整親腳
你隻幾大以為佢地好靈敏但原來都好脆弱咁
骨科淨係識張海雄
係深水埗
8個月咋
你個隻係咪細狗
細狗d腳真係好易出事
我之前個fd隻狗腳關節有事
不過醫生建議隻狗去游水
真係好唔返先做手術
最後佢隻狗真係冇做到手術就好到
佢好似有比supplement狗狗食
膝頭可以搵dr tint 旺角梭椏道
你掂佢隻腳佢會唔會縮/叫? 如果唔會既可以放心觀察多一陣先(當然如果你有錢就睇多1-2個醫生啦)
我以前隻狗都試過跳落床仆街, 之後三隻腳行路, 醫生話冇事, 頭幾日我都信佢真係整親, 當佢皇帝咁服侍, 但過左一星期佢都係咁我就有d懷疑, 果然夜晚偷睇佢, 佢係可以正常咁行路甚至小跑步
狗隻既復原能力比你想像中高, 唔洗太擔心
多謝你
我嗰隻都係
係sofa仆一仆而家一拐一拐
係咪應該觀察吓先
我隻法鬥,但5個月都算細掛 好擔心真係,佢屎尿都唔痾咁你諗住點?定睇定啲先?
Thanks絲打
跑馬地個間
我隻狗之前exactly係你個情況
個獸醫一摸+照xray就話波羅蓋移位
一係做手術/食藥,最後食左葡萄糖胺,會反反覆覆跛腳(運動量大/跳得多)
但近排已經冇呢個情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞