三大乞食科畢業既你地 依家做緊咩

482 回覆
17 Like 93 Dislike
巴打有冇recommendation letter?
同埋中學公開試考成點?
Gpa幾多?有冇dean list?
巴打好堅
呢科讀埋果d Industrial process / 6 sigma 果堆企業野 唔係企業高層樓本用唔著 都傻傻地

物流都多人做 不過IT前景好似好d 轉左IT就算了 慢慢睇下想點發展 我都唔係好清楚
弱弱一問轉做IT要點入行
唔識砌code是咪唔洗諗

In過好多construction人地嫌我冇相關知識 寧願請ive仔
睇咩位 做dev就一定要有野睇基本上 一定要識code
其他位例如 Qa Ba Support Network Infra 就唔使識code/要求冇咁高 但有佢地各自既野要識

入行易唔易?
轉行真係好難 成日比人嫌唔係讀相關科
介唔介意透露點入行?
Sorry 插下咀
我15年3大乞食科grad, 做左大專admin 2 年
意見係呢行行頭比較窄,出面唔多承認在大專既工作經驗(我估)
fg做咗幾個月 諗住做多幾個月就走

可否問下你之後轉咗咩工
而家仲搵緊呢行既工wo
識人係咁,做緊黑警
咁巴打介唔介意留tg 交流下 因為non jupas 依D gimmick 每個人背後都有唔同既故事
2年幾30k好勁架啦。

我自己就完全覺得哩行嘅經驗無咩用
討論區隨便插咀
咁驚 我仲諗住一心轉入嚟 我見都有個晉升階梯 慢慢上 因為好唔鐘意依家自己做緊個行
如果你接受慢慢上咁ok嘅
但我唔知自己真正想做既係乜
同埋IT呢行 唔似其他咁 愈多經驗人工愈高
可能第時到中年 人工上唔到 轉工又唔夠後生黎 好危險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞