三大乞食科畢業既你地 依家做緊咩

482 回覆
17 Like 93 Dislike
啲人唔抵得就係咁負皮
同意
一個毫無興趣愛好嘅人先可以令自己一啲生活都冇
每一日就係返工放工返工放工
咁嘅生命都唔知有咩意義
巴打 2nd degree medic/dental???
自己毒就blame成代太講究work-life balance
自己廢就摺埋啦懶清高
外國乞食科,返黎香港做地盤安全佬
20k m, 下年注册會有30k
純粹唔抵得人自己能力唔高就賴讀文科出事
我同batch都有幾個讀文科/sosci
自己廢就唔好賴啦
我HKU文科

做緊政府 而家57k到

一年有幾個禮拜間中都要OT到十點十二點

希望之後更加有work-life balance啦
鐘意工作無錯 但唔好話人新一代工時短就唔夠你捱得
事實係人有自已生活有自已野做
無人想同你捱到10 11點先放工
唔使讀相關文憑咩
唔洗,讀45個鐘安全督導課程就得
入到行先去OU 或BU 讀返個diploma 都唔遲
起步人工會低啲,啱啱入行得14k
我覺得有時如果OT係冇所謂嘅
但係唔好真係完全只係得工作囉

如果返到好似佢咁,我覺得冇乜社交 冇乜興趣發展,個人會好悶

不過可能佢就係生活冇咩寄托,所以就淨係瘋狂返工
做地盤有人脈就得啦
沙紙既野可以part time再讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞