三大乞食科畢業既你地 依家做緊咩

482 回覆
17 Like 93 Dislike
師兄講得好啱,文職真係唔係個個適應到
17非三大乞食科 垃圾工業工程
轉左行做半隻IT狗 30k now
不過IT呢行其實都幾悶
呢科基本上唔算engine 係engine入面既business科
工程牌得工業工程同飛機工程 後者正常唔會考到 前者香港冇用

做MT果堆gpa通常都高高地 同埋個人presentable d
轉做做IT / Construction 應該就最大路
呢科讀埋果d Industrial process / 6 sigma 果堆企業野 唔係企業高層樓本用唔著 都傻傻地

物流都多人做 不過IT前景好似好d 轉左IT就算了 慢慢睇下想點發展 我都唔係好清楚
點解咁中肯
你確定係rn唔係en?
我意思係唔會搵唔到食咁解姐 要做到到好搵錢就冇乜可能
香港IT 係舊tech多架喇 但勝在長做長有
而家入左間外資software vendor做
睇下之後點

香港地要搵得多一係金融一係地產一係醫療一係做老闆
條垃圾自已本身無個人興趣 無生活 就要後生同佢一齊捱ot cls
岩....
所以轉左搵食科。
轉左科後,搵多左,衰衰地都叫溝到女,有得駛錢拍拖,結埋婚。人生唔同曬
易唔易入?
同你一樣諗法咁濟 報咗醫療科bachelor
自己鍾意讀書唔介意讀多幾年
有nursing school 3年hd RN
但你1st degree同2nd degree關連大嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞