[找數重開] 北九州山口廣島 留學生pass+青春18 爛屎忽之旅

266 回覆
28 Like 3 Dislike
宮島值唔值得住一晚? 方便睇曬潮退同潮漲時的鳥居
我諗應該唔使住都睇得哂
你夠早去到留耐d就ok
Thanks
嚴島神社真係要有水先影得靚
我上次on99有水果時冇入去影走左去上山
到佢退潮先落去影見到d泥都唔多開胃
比我去多次既話一定係有水時入神社影
等佢退潮埋去大鳥居就算
真 潮漲潮退各有特色
最好先睇潮漲表,搵日睇哂就正
楓葉饅頭好食落船行前無耐果個炸咖喱蠔包都好食
Day 11 (4/1/2019)

早餐係廣島站求其搵間cafe解決
想講日本既牛角包真係好好食

好少見JR用依款櫈 可能係我見識少

坐在來線坐個半鐘左右 黎到廣島行最後一個地方—尾道

尾道係一個好悠閒 慢pacing既地方
所以今次我都係隨心咁行下
去左海邊吹下海風
海濱公園放左幾個雕塑 好似幾有藝術氣息

行下行下去到12點 原本未係好肚餓
不過因為bookmark左個間尾道拉麵係車站附近,而陣間行程係諗住行入D同埋上山
所以都係決定食左野先

12點已經排緊隊

尾道拉麵都可以話係廣島必食
今次間舖算幾大 唔使等好耐

每日定食 個一日係とんかつ 有碗拉麵+白飯+salad

現今既尾道拉麵基本上都一定係用中華soba 之後每間店再自行改良
依間たに湯底係濃濃既醬油味 不過叉燒偏薄同少
但係只係800yen就有咁大個set 不能要求更多

至於味道。。。我冇乜印象 剩係記得個麵幾彈牙
尾道有咁多間尾道拉麵 睇下邊一間就到你行程時間就去邊間啦

尾道ラーメン たに 駅ビル店
広島県尾道市東御所町1-7 尾道駅ビル 1F
https://tabelog.com/hiroshima/A3406/A340302/34001644/
尾道篇完全係鳩行
要諗諗點寫
加油

去尾道散歩周圍行下的話,要預幾多時間?
HEA城當係9行
想寫乜就寫乜囉
再唔係咪:行完尾道,返酒店⋯⋯完
我行足全日
咁又唔得
鯨魚肉唔同部位味道唔同, 有D位氨味好重
口感同牛肉好接近 好濃味
續。Day 11 (4/1/2019)

注意:以下行程全部冇plan鳩行+冇做功課柒左,極度唔建議跟,當睇相就好

話說食完飯諗住上去千光寺公園
本身係知道有纜車可以上到去 不過係步行街入口行左陣都搵唔到
心諗食飽當做運動 結果決定行上去
咁就出事啦

全程都係上斜同上樓梯 行到隻狗咁
攰到都冇影條路係點

經過尾道市立美術館

到了 再行上去展望台
冬天行都出哂汗 夏天真心唔好行上山

愛情鎖 依家日本好多地方都有

觀景台 好大風
盡覽瀨戶內海景色

二樓有間餐廳賣下輕食 可以比你望住個景食飯
我就整支軟雪糕拎走算

可惜今日多雲

沿住另外一邊山路行落去千光寺

有玩過人中6都知纜車站附近上落山個條路有好多碑句
所以又叫文學小路

太宰府隔離山上有間歷史博物館起得幾靚架喎
入去條隧道都起得好有特色
不過人氣勁低 我去嗰日山下面人山人海
間博物館得十幾廿丁友
都好 清靜吓
其實都係四圍鳩fing fing行吓
不過有得借單車周圍踩

嗰陣晨早起身 踩雲晒成個由布院
沿住啲田踩 上落斜路咁
仲會踩去啲偏啲冇咩遊客嘅位探險
其實幾有 feel
好似置身動漫咁
唔知你喺嗰度有冇見到一座廖無人煙嘅遊樂場
嗰日我睇完唐戶市場之後唔記得咗係諗住行去火車站
定鐵路博物館 途徑見到個開放緊嘅遊樂場
但一個遊客都冇勁冷清
得個保安坐喺度唔知做乜
仲有架幾有特色嘅倫敦巴士喺門口
作為影相位幾唔錯 但冇咩人提起過呢個景點
居然有更新
留名睇尾道
唔知你喺嗰度有冇見到一座廖無人煙嘅遊樂場
嗰日我睇完唐戶市場之後唔記得咗係諗住行去火車站
定鐵路博物館 途徑見到個開放緊嘅遊樂場
但一個遊客都冇勁冷清
得個保安坐喺度唔知做乜
仲有架幾有特色嘅倫敦巴士喺門口
作為影相位幾唔錯 但冇咩人提起過呢個景點

冇見過
不過去日本睇英式巴士有d奇怪
宮島鹿係唔餵得,不過啲鹿識埋嚟搶嘢食
好似成日咬走地圖
其實好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞