[找數重開] 北九州山口廣島 留學生pass+青春18 爛屎忽之旅

266 回覆
28 Like 3 Dislike
就寫完
差宮島尾道
樓主你好
想問由錦帶橋去岩國城係咪要靠步行? 有無車上去?
google下啲blog啦
係一張全套套票

來回錦帶橋 + 來回纜車 + 岩國城
廣島巴士去錦帶橋站落車
計劃由廣島去,想坐鐡多啲
玩廣島周邊坐巴士
我坐巴士坐得耐會暈車浪
同埋睇google map,坐鐵再轉巴士會快少少
巴打去下關條線同我一樣
下關可以去既地方都係咁上下架啦
搭JR去岩國站轉巴士
錦帶橋同岩國城咁近 行都得啦
其實係我開頭無留意有纜車,以為要由錦帶橋行上去岩國城
續。Day 10 (3/1/2019)

今次留係宮島既時間得一個下晝
不過剩係想行條大街同埋嚴島神社既話時間絕對足夠

宮島鹿屌打奈良鹿
唔會周街痾屎已經贏哂

鹿係日本神社好似話代表「神的使者」
而宮島係神之島 島上既鹿自然係大哂
不過遊客係唔可以餵野食比佢地架
但係之前有傳禁令令到d鹿冇野食 餓到瘦哂

一條直路行去大鳥居
退潮雖然可以行過去影相 但係硬係覺得冇左個特色
人又多到仆街 可能都係漲潮黎會好D

去到個陣咁啱係退潮完結開始漲潮
啱啱好可以行去鳥居背面影兩張

水位升返少少 不過個上升速度其實都幾快下
冇為意踩到水 水位去到對鞋一半

渡河

嚴島神社正面

我去廣島都有食呢間
神社後面有幾個細細地既寺

五重塔

排隊入去參拜 都幾順利就入到去

一方通行

本堂 可以比錢祈禱

繼續行。。。

日本習慣新年飲甘酒 我都係冇試到
點解好似咩都唔試咁既我

最後抽左整左張神簽 買左支細破魔矢
不過正確黎講破魔矢係應該每年送返去原來的神社,通過神社進行的「左義長祭」等儀式焚化,以此除掉一年以來的壞運氣
我個支最後留左係日本冇帶返黎 希望唔好惡運纏身

隨拍

對岸既宮島口

走個陣水位已經升返好多

覺得點
鼎鼎大名 就試試佢啦

排隊入去禁食券

炸紅葉饅頭 試左個紅豆蓉餡
感想就係煙煙靭靭 餡唔會話太甜咁 都算可以一試既

決定係宮島買埋手信
剩低既時間就係等日落
鳩行左陣 去左starbucks坐低

黃昏 唔係好見到日落
不過黃昏既鳥居帶左一種神秘感

影完 走得

5,6點個陣碼頭人流高峰期

船上最後再影

宮島有機會應該會再黎 水族館同紅葉谷公園未去
宮島附近一帶出名食穴子 即係星鰻/海鰻
油脂少過鰻魚 口感有咬口D
今次揀左宮島口最高分個間うえの

可能因為太早去到 6點都未夠 冇乜人排

穴子飯(上) 2000yen
有淡淡既焦香味
用既醬油唔會過濃 甜味同鹹味適中 幾啱送飯
穴子食落亦唔會咬到有骨 落少少山椒更開胃
配埋啤酒

あなごめし うえの 宮島口本店
広島県廿日市市宮島口1-5-11
https://tabelog.com/hiroshima/A3402/A340205/34000065/
(廣島三越好似有分店 評價都好好 去個邊試都得)

Day 10完
果次我食果個咩咩限定牛肉果個咖喱,正呀
上次有去呢間食穴子飯
已經特登下午兩點去等位都要等勁耐
同埋個飯好少汁一啲都唔好食啲星鰻乾撚到
個人覺得唔值咁嘅價錢
樓主去宮島嗰日係咪假日?好似好多人
你講得都冇乜錯既
汁係偏少 但係肉我又唔覺好乾
因為星鰻本身油脂係偏少
份量的確唔算大 2000yen可接受啦
係呀 日本新年最後個日
件日日妹OK喎
咁又唔可以用鰻魚飯嘅標準去睇
穴子冇蒲燒鰻魚咁多汁多溫
好掛住鄉下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞