[找數重開] 北九州山口廣島 留學生pass+青春18 爛屎忽之旅

266 回覆
28 Like 3 Dislike
Day 2 (26/12/2018)
今日行程好鬆動 搭由布院之森去由布院住一晚溫泉旅館

尋晚係綠窗買既留學生pass 搭埋上網預訂既由布院之森指定席券

由布院之森唔book定既話好大機會full 特別係10:24發個班由布院之森3號
事實上我坐個陣都好似係full哂既
一個月前開始發售
如果係行程頭三四日搭既話就要網上book定啦
行程後段先搭既話就去到先搵綠窗book都得

online booking 用普通jr pass既話好似簡單好多 有中文網可以整到
我用留學生pass就只可以上日文JR九州官網book

https://train.yoyaku.jrkyushu.co.jp/jr/pc/consumer/TopInitAction.do (日文)
https://kyushurailpass.jrkyushu.co.jp/reserve/TopPage?5&_ga=2.14453812.220095397.1579171812-785197809.1578336464 (中文)

車上基本上咩國籍都有 最多係泡
日本人華人同鬼佬人數差唔多

飛機既叫空姐 咁JR又應該點叫呢

係車上賣店買左個布甸 望住車外風景食

可惜既係天氣麻麻地

2粒鐘話咁快就到

站外有手湯可以暖下隻手
坐高速巴士會唔會快過坐普通電車
應該差唔多
但係我揸青春18一定平好多
續。Day 2 (26/12/2018)
落左車 即刻去搵野食
因為由布院每人都有大批遊客去 所以lunch黎講最好早d攞位
唔係就要等好耐

今次去試依間 由布院まぶし 心

即係釜飯 好似係由布院幾出名既一間餐廳
12點9去到個陣條龍已經由樓上排到落樓下
排左一陣 有staff落黎向逐個排緊既人問電話no.
就排到個陣會打比你 咁就唔使企係度食風

個陣我有日本number就話ok啫 外國人點搞

等緊個陣係周圍行左陣 順手去名店b-speak訂左件卷蛋
第二朝10點臨走前拎

結果等左個零鐘左右都未有call
就返去睇下到我未 點知啱啱好下個就到

侍應會問你使啱使教你點樣食個釜飯
不過唔使佢教都會有塊牌比你睇住整 中英日對照既

釜飯有三款揀:豐後牛/地雞/鰻
夜晚個餐一泊兩食會食豐後牛 所以今次就嗌左地雞

調味料 自由加

2300yen左右 一條友食一個好夠飽

由布まぶし 心 駅前支店
大分県由布市湯布院町川北5-3 2F
https://tabelog.com/oita/A4402/A440201/44005142/
(另外金鱗湖個頭好似有分店)

食完飯見仲有d時間 決定去埋金鱗湖先返旅館checkin

去到只係覺得一個字:伏
可能因為全日都陰陰地天 冇乜霧氣

聽講大清早去係最多霧
咁就唯有第二朝起到身就再去啦

傻鴨出沒注意

去金鱗湖條路途中會經過一個Floral Village
入面可以見到好多小動物

沿路行下睇下
條步道都有幾多野食賣 如果係半日遊既話我覺得可以唔使排個間まぶし 心
黎依條街周圍食當lunch都得

巨型章魚燒 不過冇幫襯

最後剩係去左milch 買左個冬甩同燒芝士蛋糕käse kuchen
超好食 經過一定要試下

行完都5點左右 係時候去check in啦

日本可以一條友住既溫泉旅館真係好少 有都好貴
冇計啦 一場黎到冇理由唔浸架
再加上第二日要去別府 係由布院出發會比較方便

今次住依間秀峰館 1300蚊港紙左右一晚
由布院站行過去要差唔多15-20分鐘
間房係唔錯既
夠大 有露台 景觀都ok(唔記得影相

晚飯係豐後牛shabu shabu
d野食相影得好鳩 屌細力d

老老竇竇 野食方面我就覺得唔算太出色
個牛冇乜肉味 不過d前菜同side dish都還算ok
全場最有驚喜反而係個甜品

係食緊飯個陣職員幫你鋪好床係基本
食完飯 浸左次溫泉 係房入面睇睇下波就訓著左了

Day 2完
由布院唔睇埋湖就冇野睇
支持
齋浸溫泉囉
Day 3 (27/12/2018)
最後都係起唔到身去睇金鱗湖朝霧
食完早餐 抖左陣 浸多次溫泉就走lu

對住個咁靚既view食飯

酒店係有shuttle去到由布院站 不過服務時間只係去到朝早10點
我要去b-speak拎埋個卷蛋先走 所以都係自己行返出去算

果然係名店 舖都未開就有人排隊

以五百幾円黎講係幾抵食 蛋糕鬆軟 cream唔會死甜
女子力up

車站隔離個案內所幾靚
2樓仲有個圖書館 收藏左好多旅遊書
等車個陣可以順便去睇下

Bye由布院 下次黎九州應該都會再去由布院
因為今次冇去九重夢
續。Day 3 (27/12/2018)

下一站去別府睇7地獄
由布院坐JR去到大分站再轉sonic(ソニック)
全程一個鐘左右就到

一到別府站就即刻去觀光案內所買龜井巴士一日券同埋七地獄套票
別府站既案內所分開左兩個 一個for local 一個for foreigner
foreigner個個就係えきマチ1丁目 啫係商場入面
一出閘對面就係架啦

d職員好好人 你講埋你個行程plan佢就會拎埋地圖同時刻表教你點搭巴士最好
個巴士pass係咁既樣既(唔記得左影,上網借圖)
一日券分左wide同mini 如果剩係打算去七地獄既話mini就夠用
記得請職員幫你刮埋個使用日期

搞掂哂之後就直接坐巴士去鉄輪
鉄輪入面入其中5個地獄 分別係白池地獄、かまど地獄、海地獄、鬼石坊主地獄同埋鬼山地獄
時間都接近一點 就決定去食左lunch先開始行

地獄蒸し工房 鉄輪

一入到去聽到既廣東話仲多過日文

依度最特別既地方係可以比你親手試整地獄蒸
雖然親手做既只係放d食材落個蒸籠度
冚蓋 等timer響就過返去拎返上黎就食得

剩係叫左個基本set 望到都覺得健康
當然仲可以叫海鮮呀肉呀個d既 連點心都有得叫
不過窮 所以不了

鍾意食蔬菜既朋友一定要黎
不過我嫌太清淡 當體驗左別府名物地獄蒸就算

地獄蒸し工房 鉄輪
大分県別府市風呂本5組(いでゆ坂沿い)
https://tabelog.com/oita/A4402/A440202/44004949/
由布院已被香港人攻陷
終於追到post
張別府pass咁樣刮日子,我搭巴士上纜車站時比個司機鬧,唔單止我,走果時等車都見到有乘客(係香港人)講話比個司機咁樣嘈

別府地獄我覺得最多韓國人同香港人
你大返佢轉頭話唔係我刮
我個陣又冇試過喎 可能轉左批司機串d
講起北九州又想浸溫泉一定係諗起個度架啦
下次join tour去完九重夢就走得
無呀...我都唔明佢噏乜,到我理解咗架車都走埋
咩地區人都用得
應該特急先要出示
正呀
玩熊本同鹿兒島都方便

係蒸工房出黎個陣發現已經兩點半
行行下先發現冇乜時間剩

最後決定揀幾個有意思d既去左先 其他最後冇時間既話就skip
個順序係白池>海>坊主>かまど(炭治郎)>鬼山>血池>龍卷

白池地獄

係入口買飛先
別府地獄周遊券 2千幾yen
可以入到大部分地獄

咁多個地獄唔同既地方係水既顏色同埋質感 亦都係各個地獄名既由來
係度我就唔介紹啦 求其google都搵到 主力貼相

白池地獄泉水青白色
湖面白色既霧係間歇性既 時濃時薄

一通上人像 睇個牌都估到佢就係開拓左別府地獄個條友

係池隔離有間屋仔 竟然係一個迷你水族館
仲要專擺怪魚

海地獄

咁多個入面佔地最大
不過其實真正既海地獄只係行到入最篤篤既一個池仔
其他地方係賣店同一個好普通既湖

真正既海地獄
水係寶藍色既 似海水 所以就叫海地獄啦
濛到咩都睇唔到

側邊有個稻荷神社
拜白龍神

睇完 入賣店買左個溫泉布甸食
覺得同其他冇咩特別 哂左時間坐係度食

門口仲有得賣極樂饅頭 不過都係不了
鬼石坊主地獄
就係正海地獄隔離
都算係其中一個特別少少既地獄

溫泉水係泥漿黎
blublublu個陣似個和尚(坊主)頭 所以就叫坊主地獄

地方好細 10分鐘都唔使就行完

かまど炭治郎地獄
沿返頭先條路行返轉頭 去返經過既灶地獄
(btw中間有個山地獄係唔包係pass入面既
不過入面好似有得睇下動物 孔雀河馬水豚個d

灶地獄入面分左一至六丁目 六個溫泉都有自己特色

五丁目既水好似會跟時間轉顏色

六丁目就係紅色既岩盤地獄

仲有足湯浸 不過趕時間skip左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞