[找數重開] 北九州山口廣島 留學生pass+青春18 爛屎忽之旅

266 回覆
28 Like 3 Dislike
Day 6 (30/12/2018)

一朝早起身就直衝門司港

北口一出轉左就係碼頭
搭船橫跨日本航運咽喉 關門海峽

仲有另外一條線係去巖流島 啫係宮本武藏同佐佐木小次郎決鬥之地

400羊
日本交通好貴

上船鳩影 隔住返玻璃濛到自己都唔知影緊乜

好快就到對岸既下關

撚馬騮大師 好多細路係度睇

山口下關最出名係咩?河豚
唐戶市場係我依一日食早餐既地方 不過個陣已經係11點幾
冇計 訓過籠 食唔到最新鮮個批

人多到痴線

鯨魚肉
未食過 不過聽講好難食
有冇巴絲打食過可以講下係點

二樓有餐廳有壽司舖
不過間壽司舖要等成兩粒鐘
朝早黎應該冇咁多人 又新鮮d

其實個市場都幾大

河豚初體驗 食落幾彈牙 好似食緊海蜇咁
得鮮味 唔點豉油既話冇乜其他味道
第一次食 評價唔到好定唔好
續。Day 6 (30/12/2018)

食完早餐 係附近行下
沿住海旁行去關門海峽隧道個邊

頭先搭船條line

海另一邊既門司港
依幾日都好多雲

繼續係下關名物河豚

關門橋 唯一一條連接本州九州既行車道
可以話係九州既春袋
經常見到有貨船經過關門海峽

赤間神宮 冇時間 冇入

行左半個鐘左右 差唔多到啦

神石

近距離觀橋
景色唔錯 但係唔夠角島 明石 同埋瀨戶大橋咁壯觀

落隧道之前有個壇之埔古戰場址
係源平合戰最後一場戰役既戰場

仲放左幾碌大炮
入錢會噴煙同有聲

關門隧道
通返去門司個邊
步行者免費 踩單車要收20yen

打卡位 縣界

幾分鐘都唔使就行完
另一邊再影橋

另一邊既下關
天氣麻麻

又沿住條路行返去門司港
我記得係有小火車搭既 不過唔知係咪個日冇開定點
一架車都冇見過

江戶時代開放既港口都特別多依d西洋建築
橫濱長崎函館都係 門司都唔例外

行到攰 搵野食

小火車由每年三月幾開到唔知幾時
去左兩次都搭唔到

去左兩次都搭唔到

2020年3月14日(土)~11月29日(日)の土・日・祝日

(ただし、3月25日~4月5日、4月25日~5月6日、7月21日~8月31日の間は毎日運行)
自己搭巴士好過小火車
續。Day 6 (30/12/2018)

門司港出名食燒咖哩
本身諗住去bear fruit 但係兩點幾去到都係多人到爆
結果去左隔離少人d既咖喱本舖

太遲去到 冇得叫set

一條友霸個窗邊位
好好view

試左海鮮燒咖喱 香氣十足
食落就。。。比普通咖喱濃d香d咁囉
另外有隻special版海鮮係有河豚既

伽哩本舗 門司港レトロ店
福岡県北九州市門司区港町9-2 阿波屋ビル2F
https://tabelog.com/fukuoka/A4004/A400501/40006677/

食完行多陣就走了

門司港站 都係西式建築
可惜門前有工事 遮左一半

鏡頭一轉
黎到小倉快閃

小倉城
太遲去到 入唔到

平和通商店街 普通商店街一條
冇特別野賣

順路行去旦過市場兜個圈
小倉依個城市規劃幾好 有現代感得黎又有足夠多休憩空間
仲可以有歷史建築

長通粉怪

旦過市場
北九州既廚房
其實我對依d市場冇乜興趣 咩黑門 錦 個d
個印象係又細又多人

沿路折返 欣賞下小倉既都市景色

晚餐係極味や 依間應該唔使多介紹

石燒漢堡扒專門店
一個set會跟湯 沙律 飯 全部任添

今次要左個漢堡+牛扒半半set
漢堡佢出面燒黑 其實入面係生既 要自己DIY
舊石凍左要叫waiter換
自己落手整係幾過癮既 不過好彈油
肉質素都唔差 之後介紹左個fd黎依間佢都話正

極味や 博多店
福岡県福岡市博多区博多駅中央街2-1 博多バスターミナル 1F
https://tabelog.com/fukuoka/A4001/A400101/40039167/

宵夜係旦過市場買既 依家都冇印象係咩黎
應該係類似迷你菠蘿吉士包?

Day 6完

我去嗰時已經做完
極味や好食
不過間舖好大油煙,抽氣好差
已經係每個位頭上一個抽氣
舖頭細坐得逼就真既 可能去佢間分店會好D
Day 7 (31/12/2018)
除夕夜
原本計劃今日離開九州 去下一站廣島
不過有班fd依一日係香港飛過黎九州玩
時間夾唔到一齊遊九州 所以剩係夜晚食餐飯

基本上依一日完全係搵地方去zip時間
可以話係鳩行 快速飛過算

福岡城跡 為左儲100名城印先黎

福岡城係冇天守閣既
本身說法係唔想得罪幕府所以本身都冇起到
但係之後搵到封信講話係黑田官兵衛拆左

本丸風景 冇乜野睇

夾硬行黎行去拖時間
順便練下影相

cup印位
跟住坐左半個鐘巴士去outlet兜個圈睇下尋唔尋到寶
lunch係入面間M記解決
日本M記個照燒炸雞腿包幾好食 可以一試

福岡個outlet都幾大的 仲有摩天輪

主要係想買對timberland去北海道個陣著
不過搵唔到 去到最後都係冇買到既
北海道遊記link可以去po頭搵

最後都係冇收穫
夜晚返博多站食飯 排住隊等fd過黎
依間係咁多間牛腸鍋入面都算最出名個幾間之一
排左我粒幾鐘先入得

唔好意思啦 掛住同fd吹水唔記得影相
叫左最貴既set 四千幾yen+1600yen任飲
有前菜 沙律 牛舌 煮物 仲有馬肉刺身
牛腸鍋真係好好食 不過要減肥就唔好黎啦

好彩有fd黎 唔係得一條友 唔會試到牛腸鍋
(後尾發現個間mall地下有一人份牛腸鍋 仲要係同一間餐廳開

博多もつ鍋おおやま KITTE博多
福岡県福岡市博多区博多駅中央街9-1 KITTE博多 9F
https://tabelog.com/fukuoka/A4001/A400101/40042647/

last night in 九州
毒撚係hostel睇住紅白倒數

Day 7完
Day 8 (1/1/2019)

正月初一 踏上前往廣島既旅程

一開始plan個陣係預由博多坐在來線坐到廣島 大約要6個鐘多D
但係諗諗下唔想咁早起身 又想偷下時間去多個景點
係平衡錢同時間之下揀左坐在來線去到新山口再轉新幹線

新山口站 算係一個比較大同新淨既轉車站
係山口縣既交通樞紐 亦都有巴士去到鄰近縣市

對鐵路唔係好熟既我已經唔記得左依架係咩型號

半個鐘左右就到廣島

個陣係兩點半 好肚餓 但都係去check in先
酒店係車站南口行兩分鐘就到既via inn hiroshima

冇乜時間諗食咩 求其係車站搵間cafe食個pasta就算
個pasta冇特別 skip
係N700系
係巴士案內買左張Visit Hiroshima Tourist Pass (2 Days) 1500yen
市內巴士同廣電任搭 宮島渡輪任搭
個pass total有5款既 內容可以參考台仔blog
(順帶一提 賣pass個location係地面 巴士總站附近
我去個陣JR層個觀光案內所係冇得賣既 唔知依家有冇變
不過唔識去巴士案內都可以去觀光案內所問點去)

https://archerplus.pixnet.net/blog/post/227679155-%E3%80%90%E5%AF%A6%E7%94%A8%E7%A5%A8%E5%88%B8%E3%80%91%E5%BB%A3%E5%B3%B6%E8%A7%80%E5%85%89%E5%91%A8%E9%81%8A%E5%88%B8visit-hiroshima-touri

拿拿聲搭周遊巴士趕去廣島城
廣島周遊巴士有四條route
lemon route同orange route係最常用既
依兩條線已經可以去到哂大部份主要景點(原爆dome 廣島城 紀念公園等)

一落車 發現好多人係廣島城附近
原來廣島護國神社就係隔離 日本人傳統正月初詣

廣島城公園 都幾大

城內會見到唔少二戰空襲過後被毁建築既遺跡

啱啱好趕得切係停售門票時間前抵達

廣島城係毛利家起既 後來關原之戰之後輾轉落入淺野家手中

毛利元就冇人唔識掛

城既展品不外乎磚瓦 武器同甲胄
仲有江戶時代建築設計等等

有得cosplay影相 鬼佬至愛

上到最頂 天氣一般
仲有個view麻麻地 一來個城唔算高 二來附近太多高樓擋住

快閃咁睇左陣 cup埋個100名城印就走

護國神社 打哂蛇餅
可能係廣島市d人心目中頭一二參拜勝地

難得黎到祭典 試下小食先

夜晚係新天地個邊鳩行下 唔知點解個晚會走左去食すき家

係donki window shopping完就返左去訓
酒店房唔算大 我覺得要打開個大gip都係掹掹緊
勝在四正同方便

不過有個好嚴重既問題就係個Wi-Fi慢到仆街

Day 8 完
lawson 都有呢d款蛋糕仔,勁好食
呢間好出名但我無去到,太趕時間
[/quote]lawson 都有呢d款蛋糕仔,勁好食
呢間好出名但我無去到,太趕時間[/quote]
都係之前個日去book定 第二日臨走個陣去拎啫
仲有間野都算係出返車站個條必經之路入面 算方便架啦
lawson 都有呢d款蛋糕仔,勁好食
呢間好出名但我無去到,太趕時間

都係之前個日去book定 第二日臨走個陣去拎啫
仲有間野都算係出返車站個條必經之路入面 算方便架啦
Day 9 (2/1/2019)

訓到自然醒左 一起身已經係十點幾
簡單解決早餐之後就去左原爆dorm個邊

原來平和公園有船來往宮島
不過好似幾貴下 仲有硬係覺得去宮島都係搭下宮島口架船有feel d
其實係因為揸青春18免費搭個架船

望住原爆dorm感受下個種震撼
幾秒都唔使就由好地地一座野變到咁既樣

睇個樣應該似整修過

個公園同條河都幾靚 適合黎吹吹風

對面岸影返過黎

原爆死者記念碑

原爆之子像
btw廣島真係好多鬼佬去 周街都見到
特別係原爆區

周圍係廣島中小學生d折紙作品

一路行入去記念館個頭
公園入面有好多個特色石像

原來好多人唔知地下有分店
一人餐超大份量飽到嘔電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞