[找數重開] 北九州山口廣島 留學生pass+青春18 爛屎忽之旅

266 回覆
28 Like 3 Dislike
好平
lunch嚟
不過友人話就算晚餐都係咁樣
應該係話夜晚啲套餐款式都係咁樣
正常
同本店menu差唔多一樣
但係我地平均一條友食左五百幾港紙
續。Day 9 (2/1/2019)

係附近食個lunch先再入原爆館參觀
tabelog search到依間幾高分既咖喱
店面好細 得10個座位
12點半左右已經要排隊

款式有成20種 素食肉食海鮮都有 價錢都算平
仲可以另外加配料
揀完款式之後揀辣度 4辣開始要加錢 最高20辣
小弟唔係食得辣 都係叫個2辣算

叫左個店家special 1600yen
有蝦 八爪魚 魷魚 煙肉 雜菇 茄子
幾足料 味道都唔錯既 係我依個譚仔最多10小辣既人都接受到既辣度
但係飯少左D 男人去到記得叫加飯 唔使錢既

ガリバー
広島県広島市中区本通4-1
https://tabelog.com/hiroshima/A3401/A340113/34000251/
阿叔你調轉左塊牌

返去公園個邊行左兩個館
第一個係廣島原爆死難者追悼平和祈念館
入場費無料 不過唔影得相
30分鐘行哂 有時間剩先去都得

第二個就係廣島平和記念資料館
入面介紹左原爆既歷史同復元 核武既危險性等
仲有收藏左一D當時既遺物
基本上係廣島必去景點

之後搭周遊巴士去縮景園
小弟真係幾鍾意行日式庭園 設計好有特色
放鬆心情一流

園內面積幾大 不過入到去之後發現有少少中伏
睇黎要揀啱時間去

冇錯 個中伏位就係陽光透唔到入黎
不過整體黎講個園係幾靚既

黎廣島一定要食廣島燒啦
今次揀左新天地個間みっちゃん 就係正donki對面

排隊個陣店員會幫你落定單
入到去師傅先會開始整 坐一陣就有得食

廣島燒同大阪燒好大分別
廣島燒係炒麵底加蛋加配料 唔同大阪燒麵粉底
炒麵個食感 濃厚具甜味醬汁 配埋生啤 爽到仆街
(btw十字切法

味道我唔敢講係個頭附近最好食個間 因為新天地真係太多間選擇
不過綜合位置 味道 價錢 我幾推薦依間

新天地 みっちゃん
広島県広島市中区新天地6-12
https://tabelog.com/hiroshima/A3401/A340109/34000362/

食完行陣新天地同八丁堀就返酒店

Day 9完

16年去個時幫襯左呢間見佢在原爆公園附近而且見多人排隊
下次再食御好燒試下加沙律醬
事源我等緊食時見坐隔離位日本阿叔狂唧沙律醬嚟食,咁我都試下咦果然係好味啲
長田屋好似幾出名
不過個陣我唔係公園附近 無緣試了
廣島係encore list入面排到好後 大路景點去過哂咁滯
下次再去都唔知係幾時啦
我自駕,係阿蘇落黎都差唔多5點幾6點
仲要趕去由布院
原來仲更新緊
就grad係忙d
冇乜人睇就慢慢出哂佢算
我仲有追po㗎
Day 10 (3/1/2019)

酒店正門一出右邊就有間coffee shop
不過日本早餐出名貴 咁樣都要480yen

是日未到八點已經出左去 因為行程緊湊
上晝去岩國個邊

岩國站西口轉巴士 直達錦帶橋
班次幾密

錦帶橋 日本三名橋之一
可惜而家見到既錦帶橋係重建版 原本個條係五十年代比颱風吹冧左

皇太子行過都要起塊碑

係入口買飛 一set 940yen
包左過橋費,兩程纜車同埋岩國城入場費 仲有幾個展館八折

我在橋上看風景
條河叫錦川 係守護岩國城既天然屏障

每步都幾細下 小心仆親

過左橋就係吉香公園 要行多十分鐘左右先會到纜車站

中途經過鵜之里 入面當然養左幾十隻鵜鶘啦

山腳纜車站 隔離係岩國美術館 好易認

一上到黎突然變到好荒涼
要行山路去岩國城

其實入面都係冇乜特別
都係收藏左d刀呀武器等等 不過好似係任影既

但係因為地勢夠高 上到黎個天守好好view
單係個view都值回票價

可惜今日行程好趕 留係上面既時間唔多

纜車站同岩國城中間係有兩條路既 時間差唔多
落個陣試行左另外條路

趁等車個陣再影 天氣好到爆

個公園好似都幾多靚景睇

白蛇館 冇入到 憑券八折

橋出口左手邊有間賣軟雪糕既 雪糕款式數量係日本一

臨走練習攝影

搭返巴士走人 岩國就係咁多
鏡頭一轉 黎到依度
可以話係人頭湧湧呀 點解?正月吖嘛

揸青春18都可以免費搭宮島渡輪
排隊上船
當然要霸個靚位影相啦

5分鐘就到
真係好多人 我係咪揀錯日子黎

去食飯先
牡蠣屋 出哂名 不過反而唔使等好耐 等半個鐘到就入得
不過係近門口既毒撚counter位立食

2690yen既特選定食
同2150yen既普通定食唔同既地方係炸蠔會用大隻D同高級D既蠔
至於抵唔抵就自己判斷

一黎就上兩隻燒蠔先
可以話係燒得好好 完全唔乾 咬落去係仲會有少少濕潤既
新鮮即捕即燒即上係唔同D
唔使落任何調味

之後就係其他料理

油漬物 有D似蠔豉

蠔飯 有D西式risotto既感覺
係好食既 不過我諗唔係黎依度既重點

炸蠔 好大粒
咬落爆哂汁 有鮮味 一絕

門口可以見到大量即燒既蠔
燒到手軟

依間我比好高分 tabelog都有3.76分 係宮島上面最高分個間
有錢既話可以剩係散叫燒蠔炸蠔生蠔依三款 因為依幾樣先係重點所在
要注意既係只開10-18 係冇晚市既

牡蠣屋
広島県廿日市市宮島町539
https://tabelog.com/hiroshima/A3402/A340202/34003363/
樓主認為 小倉同門司港 值唔值得去?
波蛇係玩青春18由稚內去西大山
買壽司係咪鳩買得啦?有無伏店?
我去個d已經算係最大路既景點
門司港爭小火車未搭 其他都叫差唔多去過哂
小倉就剩係留好短時間 我係當攝時間先去
不過都叫去左最出名個個旦過市場
你覺得我寫過既地方你冇乜興趣就唔使去啦
之前仲係日本個陣真係有諗過
不過返左黎就唔會咁做啦 好哂時間
我會想用全國pass函館去鹿兒島+試坐gran class
你講買壽司係下面個層個d魚檔
我鳩買
講緊下層嗰啲魚檔。太多間。
鳩揀啦
因為我都唔識睇邊d靚邊d唔靚
惟有係咁
5日內咁坐法會唔會坐到痴痴呆呆
哩個遊記睇到我好有回憶
記得寫埋佢,睇緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞