[工程屍]2020 準見習工程師 搵工情報&失業調查(17)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
下我新年前hr先叫我send成績表,幾時first in黎
我意思係2nd round, 1st round係written test
做完written就未有消息
same here
Same
咁多即係只要你正正常常 細公司大佬一定會幫你簽因為細公司通常少人有牌
[member]ceng/mhkie一定有master? 唔好吹好喎 求呢度d人解答 beng都夠做啦講堅 試3,4次挨到個牌返黎再讀都唔遲[member]
見到好多好多fg雞/未畢業既大學雞出黎鳩up
不如返工既講下啦

作為一個大學土木工程系出黎既graduates
無論係hku poly ust city邊間
正常黎講 最想都應該係入政府/3a2m/client位

政府有ceg,seg,geg考
Ceg最大路 開最多位 好似廿個位以上

唔入政府既大多數人去consultant,典型有3a2m
Aecom最大路 一年請90人 全行黎講算係請最多graduates既firm
passing rate係3a2m入面算最高 同arup一樣高

又或者入client位 最好既有港鐵,新鴻基,信和等等
不過一般開好少位 一個起 兩個止 好少好少人fg入到 點都好 報左先啦

如果入唔到上面講既三類firm 就一定唔會係first tier既選擇架喇 例如consultant wsp 3黃、MC俊和協興 或者最最差既選擇 入sub仔 泰昇地基 喜而利幕牆果d
客觀講 入得果堆公司 99%人做唔到one take pass hkie
咁講通常又有人沖出黎講 識人做邊間main con都one take pass喎
我相信真係有 但好少好少囉 普通大學雞就唔好諗果個人係自己囉

串d講句 大家都同一間u畢業 一個入aecom,一個入俊和 基本上兩個人成世既career path會有明顯差距
所以 盡量入政府,3a2m,client位啦
Aecom 請唔請細電?
365日都請人既果間M
同大main con
點揀好
姐係賣鞋 vs
協興 build king 禮頓 中建
應該點揀好🥺🥺
ching 邊間甘無良
認真 真心小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞