[工程屍]2020 準見習工程師 搵工情報&失業調查(17)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
點解年年都一轟轟入黎做廉價勞動力

真係以為咁易發達
可以office unun腳6點走
基本啦每年+10-20% 真係好平常, 乞乜撚野食
成班讀都唔知讀完未入黎鳩UP政府Client都未必加到10% 啦岸鳩
其實唔難
你唔信咪算
利申半年轉工加左10%, 13個月糧基本
做左幾耐啊
19fg 人稱最乞食既電子撚, 黎緊加人工23k
你睇呢個post都咁多人盲唱好就知
細路做多幾年你再上黎講你係咪年年10-20%啦
希望你到時未比人炒過
你放長雙眼
最鍾意畀人睇底再反擊
錢未必會餓死你,但會做死
人地行業講緊big4有mgr做到猝死已經上晒新聞同行業頭條
我想講既係 工程界做死左都無人知 人命唔值錢
你有鬥心係好事我唔會打沉你,
但做人就謙卑少少, 自己得半年經驗唔好毫無根據9up咁唱好害死好撚多人, 呢到好多做左呢行十年8年既人如實反映市況
我只係講我見到嘅cases
如果自己唔識思考判斷,盲跟盲信可以怪邊個
電子界愈黎愈好係事實,得閑可以去留意下
憑轉一次工加左10%
就推論in general "每年+10-20% 真係好平常, 乞乜撚野食"

我諗你都要檢討下自己數據分析能力/邏輯有無問題

以下得閒9up唔駛對號入座

奉勸各位準備入行既FG
用起薪,頭兩年人工等等斷定工程界好做既話,真係自求多福

工程界賺少少頭(真係得頭兩年)但蝕晒成個尾(蝕你做到退休/死為止個日)
我諗無係行內做多過5年既手足會反對

詳細搵"為何大學畢業生不應從事工程"
我將咁多手足既分享精華post晒係到
當然我係知道有d師兄既經驗先講得出啦
但做唔做到就睇你自己
知唔知最近有咩MC請人?
除左中建 點解好似send極cv 都無回音
慢慢啦, 實有n手飯
賣鞋
邊個唔知有人做到?
黨鐵工程總監幾百萬年薪夠係人都知
政府chief E十幾萬一個月夠係人都知

問題係 有幾多人可以做到
而做到既人係咪佔一個廣泛比例

你要接受既事實係
市場環境所限, 同現實能力分佈, 唔會個個都做到叻人
而上得黎連登討論既都比較有興趣知general case多過少數例子

睇野闊少少 謙卑少少 為下其他人著想 好多迷途FG上黎想聽意見
香港工程界建造主導多年, 建造業萎縮緊機會愈黎愈少, 呢D就真係客觀事實

呢個唔係你自己叻唔叻既問題, 亦唔係我信唔信你叻唔叻既問題

何況你做多幾年野就會明能力同你收入未必有直接關係
際遇先係最重要
講到尾 運氣都佔好重比例
半年
轉工
加10%
笑死
即管笑
佢過幾年就會明
入到ceg我諗柒極都會做到個中產嘅可惜我本身唔係做工程嘅料,grad咗搵唔到工就轉行算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞